- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Criza se accentueaza: Cum se vede economia prin prisma rezultatelor companiilor de la BVB

24 Aug, 09:28 • razvan.codorean
Situatia economica a Romaniei va ramane dificila in a doua parte a anului, urmand sa devina vizibile efectele masurilor de austeritate adoptate de Guvern in luna iunie, estimeaza analistii de la compania de investitii Tradeville.
Criza se accentueaza: Cum se vede economia prin prisma rezultatelor companiilor de la BVB

Expertii au realizat o analiza economica pe baza rezultatelor financiare comunicate de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Potrivit concluziilor raportului, ”dupa ce o mare parte din companiile listate la BVB au raportat situatiile financiare pentru primul semestru, doar cateva sectoare se pot ”lauda” cu cresteri in profitabilitate.

Aceasta categorie include sectorul de utilitati datorita rezultatelor bune ale Transgaz, care au compensat pierderile inregistrate de Transelectrica, sectorul petrolier, pe fondul cresterii profitului Petrom, si sectorul farmaceutic, cele patru companii inregistrand atat o crestere a vanzarilor cat si a profitului net.

Desi au avut rezultate financiare mai slabe decat in trecut, sau au inregistrat pierderi, alte trei sectoare au intrat in atentia investitorilor, variatia acestora fata de indicele BET de la inceputul anului fiind pozitiva. Este vorba despre sectorul chimic, metalurgic si cel de utilaje auto”, se precizeaza in analiza Tradeville.

Pentru a doua jumatate a anului, expertii companiei de in vestitii estimeaza ca ”situatia ramane dificila, urmand sa devina vizibile efectele masurilor de austeritate adoptate de Guvern in luna iunie. Modelul de iesire din recesiune bazat pe exporturi al altor tari din Europa Centrala si de Est ramane o incertitudine in cazul Romaniei, iar consumul intern ramane o problema desi sporadic s-a bucurat de o usoara relansare”.

Analiza economica detaliata o puteti citi in materialul atasat.