- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Debut de saptamana \”insangerat\” la Bursa, cu pierderi de peste 3%

14 Apr, 15:40 • Redactia DailyBusiness
Toate actiunile tranzactionate luni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au inchis sedinta pe rosu, cu pierderi in medie de 3,42%, in timp ce preturile actiunilor societatilor de investitii financiare s-au depreciat cu 3,7%.
Debut de saptamana \insangerat\ la Bursa, cu pierderi de peste 3%

„Scaderile mari inregistrate astazi la BVB ar putea fi cauzate de fondul de investitii Julius Baer, care a vandut si luna trecuta pachete insemnate de actiuni”, a declarat pentru DailyBusiness Oana Iloiu, director de vanzari al casei de brokeraj Active International.

Potrivit acesteia, exista fonduri de investitii care au raportat injumatatirea portofoliului de actiuni tranzactionate la BVB, din septembrie anul trecut pana in martie.

Iloiu remarca faptul ca desi bursele europene au inchis sedinta de luni tot pe minus, scaderile inregistrate de BVB depasesc media europeana.

Valoarea tranzactiilor incheiate in prima sedinta a saptamanii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost de 32,68 milioane lei (9,1 mil. euro) cu circa 60% peste rulajul de vineri. Toti indicii bursieri s-au depreciat cu peste 3,4%.

Indicele celor mai lichide actiuni, BET, a inchis sedinta de luni pe o depreciere de 3,75%, iar indicele general al pietei, BET-C, a pierdut 3,42%.

Indicele celor 5 societati de investitii financiare a inregistrat o depreciere de 3,7% in timp ce ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 3,78%.

Cele mai lichide actiuni din sedinta de luni actiunile SIF Moldova (SIF 2), s-au depreciat cu 5,53%, pana la 2,22 lei/actiune, pe fondul unor schimburi de 6,72 milioane lei.

Titlurile SIF Oltenia (SIF 5), plasate pe locul 2 cu schimburi de 5,15 milioane lei, s-au depreciat cu 4,26%, pana la 2,7 lei/actiune.

Actiunile Banca Transilvania (TLV) au pierdut 2,1%, pana la 0,7 lei/actiune, pe un rulaj de 4,88 milioane lei, al treilea din piata.

Actiunile SIF Muntenia (SIF 4) au generat a patra lichiditate a sedintei, de 3,6 milioane lei, si s-au ieftinit cu 3,14%, la 1,54 lei/actiune.

Locul 5 in topul lichiditatii de luni a fost ocupat de actiunile BRD, care au pierdut 4,88%, pana la 19,5 lei/actiune, pe un rulaj de 3,27 milioane lei.

Actiunile Oil Terminal (OIL) au dominat topul descresterilor de pret in sedinta de luni, cu deprecieri de 12,61%, pana la 0,52 lei/actiune si au fost urmate de titlurile Mefin (MEF), care au pierdut 9,81%, pana la 1,93 lei/actiune.

In topul descresterilor actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au ocupat locul 3, cu pierderi de 7,66%, pana la 0,0675 lei/actiune iar titlurile Bermas Suceava (BRM) s-au clasat pe locul 4, cu deprecieri de 6,84%, pana la 1,77 lei/actiune.

Actiunile Socep (SOCP), cu pierderi de 6,29%, la 0,328 lei/actiune, au incheiat ziua de tranzactionare pe locul 5 in topul deprecierilor.

Totada, in prima zi de lansare a derivatelor pe actiuni, s-au incheiat contracte la termen in valoare totala de 105.540 lei, care au avut ca activ suport titlurile SIF Oltenia, SIF Moldova si Petrom.