- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Erste: Piata romaneasca de capital, in topul revenirii in Europa de Sud-Est

07 Apr, 15:04 • Redactia DailyBusiness
Piata de capital din Romania ar putea fi prima din Europa de Sud-Est care va beneficia de pe urma unui fenomen de revenire mai amplu, estimeaza analistii Erste Bank.
Erste: Piata romaneasca de capital, in topul revenirii in Europa de Sud-Est

Piata din Romania, cunoscuta drept scumpa, a incetinit, iar tranzactiile au loc acum la un raport P/E (pret pe profit) de 13,2 si 9,5 pentru castigurile din 2008 si respectiv 2009, spun analistii bancii austriece.

„Este drept, tara prezinta anumite riscuri (in ceea ce priveste deficitele de cont curent, impactul acestora asupra monedei etc.); totusi, aceste riscuri par acceptabile pentru o piata in acest stadiu de dezvoltare si ar fi fost acceptate in oricare alt mediu”, se spune intr-un comunicat de presa al Erste Bank, dat publicitatii luni.

Analistii estimeaza ca investitiile straine directe din Romania acopera in mare parte deficitul de cont curent si vor contribui la cresterea profitabilitatii si a exporturilor, pe termen mediu spre lung.

Pietele din Europa de Sud-Est raman volatile

Analistii Erste Bank recomanda prudenta pentru Europa de Sud-Est si considera ca Romania este tara cu cele mai multe sanse pentru o evolutie pozitiva, alaturi de Austria si Polonia.

„Austria si Polonia sunt considerate cele mai potrivite locuri pentru a astepta vreme mai buna”, a declarat Henning Esskuchen, director de cercetare pentru Pietele de Capital din ECE, in cadrul Erste Bank.

„In Europa de Sud-Est ramanem prudenti, dar consideram ca Romania este prima care ar putea beneficia de pe urma unui fenomen de revenire mai amplu, dupa ce investitorii vor fi dispusi din nou sa abordeze piete mai mici. Pentru Rusia si Turcia, aversiunea fata de risc ar trebui sa se imbunatateasca mult mai mult, inainte ca aceste piete sa devina din nou favorabile”, a mai spus Esskuchen.