Economie

Eugen Voicu: Legislatia pietei de capital e mai severa ca directivele europene

17 Nov, 11:21 • Redactia DailyBusiness
Riscul legislativ este mult prea mare in momentul de fata pe piata de capital din Romania, iar legislatia in domeniu este mult mai restrictiva decat directivele Uniunii Europene, potrivit presedintelui societatii de administrare a investitiilor Certinvest, Eugen Voicu, citat de NewsIn.
Eugen Voicu: Legislatia pietei de capital e mai severa ca directivele europene

„Nu exista la nivelul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o atitudine coerenta si pragmatica”, considera Eugen Voicu.

Potrivit acestuia, pe piata fondurilor mutuale, dupa evenimentele negative care s-au produs in ultimii 11 ani in principal din cauza ca autoritatea de reglementare nu si-a facut datoria, s-a trecut in extrema cealalta si s-au adoptat legi mult mai restictive, care franeaza dezvoltarea pietei de capital romanesti.

Practic, au aparut mai putine instrumente noi de tranzactionare pe piata de capital romaneasca, ceea ce presupune riscuri mult mai mari pentru investitorii la bursa si in fondurile mutuale.

„Piata obligatiunilor din Romania este in crestere, dar nu acopera necesitatile investitorilor prezenti la Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Eugen Voicu.

El mai spune ca volumele de tranzactionare pentru obligatiuni sunt inca reduse din cauza ca investitorii nu au la dispozitie instrumente din aceeasi categorie care sa le ofere randamente mai mari.

Predictibilitatea legislatiei pe piata de capital, in special cea secundara, si o relatie mai puternica intre autoritatea de reglementare si operatorii de piata, ar putea reduce impactul negativ pe care o serie de masuri legislative le-ar avea asupra industriei fondurilor de investitii si a pietei de capital, sustine presedintele Certinvest.

„Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, vor aparea si fonduri mutuale straine in Romania, atrase de randamentele investitiilor care sunt destul de bune, chiar daca piata romaneasca este destul de mica si de riscanta”, spune Eugen Voicu.

In opinia sa, chiar daca ratingul de tara al Romaniei nu este suficient de mare, investitiile in Romania vor fi rasplatite cu randamente mari, pe masura ce vor aparea noi instrumente de tranzactionare.

„Din 2007, vor aparea si in Romania produse noi pentru investitori, printre care fondurile garantate, plasamentele alternative si investitiile structurate, care vor da posibilitatea investitorilor sa isi reduca riscurile prin diversificarea plasamentelor”, a mai spus presedintele Certinvest.