Economie

Fercala: SIF-urile ar putea lansa o contraoferta pentru actiunile salariatilor BCR

17 Nov, 15:45 • Redactia DailyBusiness
SIF-urile ar putea face o contraoferta la oferta Erste Bank pentru a cumpara pachetul de 8% detinut de salariatii bancii in perioada urmatoare, potrivit presedintelui SIF Transilvania, Mihai Fercala, citat de NewsIn.
Fercala: SIF-urile ar putea lansa o contraoferta pentru actiunile salariatilor BCR

„Nu am discutat inca acest lucru cu toti reprezentantii SIF-urilor, dar o contraofera nu este exclusa pentru ca actiunile BCR sunt un plasament foarte bun”, a subliniat Mihai Fercala.

Erste Bank este obligata, prin contractul de privatizare a BCR, sa aloce minimum 40% din profitul net al bancii sub forma de dividende pana in anul 2008.

„Cumpararea actiunilor de la salariatii BCR este un lucru foarte bun pentru SIF-uri pentru ca este un plasament rentabil, prin prisma dividendelor care le pot fi obtinute”, a explicat Fercala.

Listarea BCR nu va putea avea loc mai devreme de anul 2008, considera Mihai Fercala.

„Nu inseamna ca actiunile BCR nu pot fi tranzactionate inainte de listare pe o piata organizata, avand ca suport participatiile SIF-urilor in actiuni BCR”, a explicat presedintele SIF Transilvania.

Erste Bank nu a formulat pana acum nicio oferta concreta pentru preluarea pachetului de 30% din actiunile BCR pe care il detin cele cinci SIF-uri, sustine presedintele SIF Transilvania.

„Nu exista o oferta facuta SIF-urilor de Erste Bank nici pentru cumpararea actiunilor la BCR, nici pentru conversia actiunilor BCR in titluri Erste”, a declarat Mihai Fercala.

Potrivit acestuia, pana acum a avut loc o singura intalnire intre reprezentantii bancii austriece si cei ai SIF-urilor, inainte ca Erste Bank sa devina actionar majoritar al BCR.

„S-au prezentat cele doua variante, de cumparare a actiunilor SIF-urilor la BCR si de preschimbare in actiuni Erste, dar nu a fost o oferta concreta a bancii austriece si nu s-a luat nicio decizie”, a mai spus Fercala.

Erste Bank a propus salariatilor actionari ai BCR doua variante de preluare a actiunilor, fie in cash, la pretul de 6,50 euro/actiune, fie un schimb de actiuni, oferind un titlu Erste contra sase actiuni BCR. Perioada de valabilitate a ofertei este de 1-24 noiembrie 2006, iar platile si transferurile se vor incheia pana cel tarziu la data de 22 decembrie 2006.