- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fondul Proprietatea isi alege brokerul pentru listarea la BVB

24 Aug, 09:05 • razvan.codorean
Fondul Proprietatea va anunta marti numele brokerului care se va ocupa de listarea la Bursa de Valori Bucuresti. Titlurile FP ar putea ajunge pe bursa in ianuarie 2011.
Fondul Proprietatea isi alege brokerul pentru listarea la BVB

Fondul Proprietatea a primit oferte de intermediere pentru listarea la BVB de la compania de brokeraj BT Securities si 3 consortii formate din BCR si Wood&Company, Unicredit CAIB si KBC Securities Romania, precum si Raiffeisen Capital, ING Bank si BRD.

Conducerea FP a anuntat ca principalul criteriu de selectie al brokerului va fi pretul cel mai mic.

Un nou pas concret pe drumul spre BVB va fi facut pe 6 septembrie, atunci cand Adunarea Actionarilor va aproba numirea societatii Franklin Templeton Investment Management ca administrator unic al FP si isi va da avizul pentru listarea Fondului la BVB si pe alte piete internationale.

„Avem o prevedere in contractul de administrare ca sa listam FP in 90 de zile de la preluarea administrarii, iar daca AGA in care Franklin Templeton sa fie numit administrator se va desfasura in septembrie listarea s-ar putea face in ianuarie 2011, posibil si pe o bursa straina, cel mai probabil cea londoneza”, a afirmat Greg Konieczny, fund manager Franklin Templeton pentru Romania.

Potrivit analistilor de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI), listarea la Bursa a FP va avea loc la termenul anuntat si de Franklin Templeton, ianuarie 2011. Expertii de la ING sunt ceva mai rezervati, indicand ca orizont de timp primul trimestru din 2011.

Cert este ca listarea la Bursa de Valori Bucuresti este asteptata cu interes de toata lumea. Dincolo de profiturile anticipate de cei care detin actiuni, brokerii estimeaza ca listarea FP va aduce un adevarat reviriment pe bursa autohtona.

„Odata cu listarea Fondului Proprietatea, lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) va creste cu circa 50% si nu pornind de la nivelul mediu extrem de scazut din aceasta vara”, a declarat Adrian Manaila, directorul general al casei de brokeraj Elda Invest, pentru DailyBusiness.ro.

„Fondul va atrage si investitorii straini inclusiv pentru alte actiuni. Lumea se grabeste sa cumpere actiunile BVB contand pe cresterea in viitor a veniturilor si profitului acesteia”, a mai spus Manaila.

Titlurile FP ar putea creste cu cel putin 50% in 2010

Analistii economici se asteapta ca actiunile sa creasca puternic in urmatoarele luni, odata cu apropierea listarii la bursa a Fondului. Potrivit expertilor de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI), pretul titlurilor ar putea ajunge la 1,05 lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni, peste valoarea nominala a titlurilor de 1 leu. Analistii de la ING Bank sunt ceva mai rezervati in estimari, indicand o tinta de pret de 0,77 lei/actiune. Totusi, chiar si in acest caz, potentialul de crestere fata de preturile actuale este de peste 50%.

Potrivit analistilor, modul in care va evolua pretul in urmatoarele luni depinde de pasii concreti pe care Fondul Proprietatea ii va face cate listarea la bursa. In primavara, titlurile FP se tranzactionau la 0,2-0,3 lei.

”Ne asteptam ca listarea sa aduca o reevaluare semnificativa a pretului actiunilor”, au precizat analistii de la Raiffeisen.

Dincolo de estimari, cert este ca volumul tranzactiilor cu titlurile FP a crescut spectaculos in ultimele luni. Potrivit statisticii Depozitarului Central, organismul care contabilizeaza tranzactiilor, numai in luna iulie au fost tranzactionate 175 de milioane de actiuni FP, ceea ce reprezinta aproape 1.23% din numarul total de actiuni emise de FP.

Cum se poate face profit de pe urma titlurilor FP? ”Sa zicem ca vreti sa cumparati acum 50.000 actiuni, cu 0,4 lei/titluri, o sa platiti 20.000 lei. Puteti gasi si mai ieftin, dar si mai scump, totul depinde de unde cumparati si numarul titlurilor achizitionate. Daca le veti vinde macar la pretul unitar, de 1 leu/actiune, o sa castigati in jur de 30.000 de lei, bineinteles scazand comisioanele aferente. Si asta in numai cateva luni. O afacere destul de buna, nu?”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Sorin Popa, un afacerist care tranzactioneaza titluri Proprietatea.