- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fondurile inchise au ajuns la active de 62,7 mil. euro

10 Nov, 13:08 • Redactia DailyBusiness
Activele fondurilor inchise de investitii au crescut cu 145% de la inceputul anului, atingand un nivel de 62,7 mil. euro (220 mil. lei) la finele lunii octombrie, datorita lansarii a patru fonduri noi, conform UNOPC.
Fondurile inchise au ajuns la active de 62,7 mil. euro

Din aceasta suma, doar 14,6 mil. euro (51,5 mil. lei) reprezinta plasamente ale investitorilor romani, in conditiile in care DEPFA Romania, cel mai mare fond inchis de pe piata, este un vehicul de investitii prin care cativa investitori straini realizeaza plasamente pe piata monetara romaneasca.

Cu toate acestea, fondurile inchise incep sa-si faca loc pe piata instrumentelor de plasament colectiv, ca o alternativa la fondurile mutuale (deschise), datorita unei mai mari flexibilitati in politica investitionala, care ofera posibilitatea unei cresteri mai agresive. Activele fondurilor inchise care se adereseaza investitori romani au crescut de aproape 14 ori de la inceputul anului, de la 1,1 mil. euro la peste 14,6 mil. euro.

„Fondurile inchise pot avea o politica mai riscanta de investitii si pot oferi sperante de castig mai mari, dar asta nu reprezinta o garantie ca acele castiguri chiar vor fi mai mari. Fondurile inchise se adreseaza, in general, investitorilor care vor sa obtina castiguri mari si care sunt dispusi sa-si asume riscuri ridicate, de aceea nu se pune accent pe diversificare”, a declarat pentru DailyBusiness Nicolae Pascu, presedintele STK Financial.

STK Financial este una din cele mai noi societati de administrare a investitiilor de pe piata, fiind autorizata la sfarsitul anului trecut. Societatea administreaza fondul inchis STK Emergent, lansat la finele lunii aprilie, care a atins un activ net de circa 6,2 mil. euro (22 mil. lei) si aproape 100 de investitori, preponderent persoane fizice.

Numarul persoanelor fizice care investesc in fonduri inchise a crescut de la 26 la finele anului trecut, la peste 160 la sfarsitul lunii octombrie, dar ramane in continuare scazut in comparatie cu numarul de investitori in fonduri mutuale, care depaseste 75.000.

Unul din motivele acestei diferente este faptul ca fondurile inchise de investitii sunt, in general, mai exclusiviste decat fondurile mutuale. De regula, administratorii fondurilor inchise stabilesc prin prospect un numar maxim de investitori, precum si o suma minima pentru subscriere, care sa permita acestora intrarea in fond. De asemenea, in cazul fondurilor inchise, rascumpararea unitatilor de fond, precum si subscrierea altora noi se face doar in anumite momente stabilite in prospect, lichiditatea unitatilor de fond fiind mai scazuta decat in cazul fondurilor deschise.

Aceasta problema poate fi rezolvata insa prin listarea fondului la Bursa, care permite investitorilor sa realizeze tranzactii cu titluri de fond, la fel ca in cazul actiunilor listate ale companiilor. STK Emergent este primul fond care se va lista la Bursa la jumatatea anului viitor.

„Problema in cazul fondurilor inchise este ca modul de adresare este altul decat in cazul fondurilor mutuale. Investitorul care doreste sa intre in fond trebuie sa accepte regulile fondului. De aceea, inainte de lansarea unui fond inchis trebuie consultata piata, pentru a vedea daca exista cerere pentru produsul pe care vrei sa-l lansezi”, a explicat Nicolae Pascu.

Comparativ cu finele anului trecut au fost lansate patru fonduri inchise noi, trei dintre acestea fiind fonduri de actiuni. Doua dintre fondurile noi lansate, respectiv Fondul Privat Comercial (FPC) si Fondul de Actiuni Privat Transilvania (FAPT), sunt administrate de Globinvest Cluj, una din cele mai vechi societati de administrare a investitiilor de pe piata. Primul este un fond care investeste in efecte de comert si avea la finele lui octombrie un activ de 5 mil. euro (17,9 mil. lei), iar cel de-al doilea este un fond cu plasamente de peste 97% in actiuni listate la Bursa, cu un activ net de 1,46 mil. euro (5,16 mil. lei). FAPT a obtinut luna trecuta un randament de 11,4%, in timp ce FPC a inregistrat o scadere a valorii unitatii de fond de 0,7%.

Celelalte doua au fost lansate de societati noi, autorizate in ultimul an. Fondul Infinity, lansat de Investica, este cel mai mic de pe piata, cu active de 0,54 mil. euro (1,9 mil. lei). Fondul a inregistrat luna trecuta o scadere a valorii unitatii de fond de 4,6%, potrivit UNOPC.

STK Emergent este administrat de STK Financial din Cluj si a inregistrat de la lansarea sa in aprilie o crestere de circa 27%, potrivit reprezentantilor societatii. Pentru luna trecuta nu exista statistici privind cresterea valorii unitatii de fond.

Primul fond inchis a fost lansat in urma cu un an de catre BT Asset Management. Fondul, denumit BT Invest 1, avea la finele lui octombrie un activ net de 1,88 mil. euro (6,6 mil. lei). In octombrie, fondul a inregistrat o crestere de 9,1%, iar de la lansarea sa, in noiembrie 2005, fondul a inregistrat un randament de circa 26%.