- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Goldman Sachs, banuita ca a contribuit la prabusirea actiunilor Bear Stearns si Lehman Brothers

16 Jul, 17:19 • Redactia DailyBusiness
Firma de brokeraj Goldman Sachs este suspectata de rivalii Bear Stearns si Lehman Brothers ca ar fi pus umarul la deprecierea actiunilor celor doua companii, conform Wall Street Journal, citat de Reuters.
Goldman Sachs, banuita ca a contribuit la prabusirea actiunilor Bear Stearns si Lehman Brothers

Alan Schwartz, care conducea Bear Stearns in mai, cand compania a intrat in colaps, l-a intrebat pe Lloyd Blankfein, directorul executiv al Goldman Sachs, daca este adevarat ca in zilele premergatoare caderii companiei brokerii din biroul londonez al Goldman Sachs au manipulat actiunile Bear Stearns.

De asemenea, Richard Fuld Jr., director general executiv al Lehman Brothers, a incercat sa intre in contact cu brokeri despre care el crede ca au raspandit zvonuri rau-voitoare cu privire la titlurile companiei pe care acesta o conduce. Si acesta a discutat cu Blankfein pe tema respectiva.

Raspandirea de zvonuri, despre care se stie ca sunt neadevarate, pentru a manipula pretului actiunilor unei companii este ilegala in SUA.

Comisia americana de reglementare a pietei de capital investigheaza posibilitatea ca investitorii sa fi raspandit zvonuri pentru a diminua valoarea actiunilor companiilor Lehman Brothers si Bear Stearns.

JPMorgan Chase & Co a cumparat Bear Stearns pentru un pret foarte mic, dupa ce valoarea actiunilor companiei din urma au cazut sub influenta crizei creditelor.

In saptamanile premergatoare incheierii intelegerii intre JPMorgan Chase si Bear, Goldman Sachs International a fost unul dintre cei mai activi jucatori in comertul cu valori mobiliare care fusesera anterior detinute de Bear Stearns, conform unor documente incluse in ancheta colapsului financiar, citate de Wall Street Journal.