- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Investim la Bursa in 2010? Miza este pe SIF-uri si Fondul Proprietatea

22 Dec, 00:03 • razvan.codorean
Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF-uri), precum si ale Fondului Proprietatea in cazul fericit in care vor fi listate, vor constitui motoarele Bursei de Valori Bucuresti in 2010, estimeaza specialistii din piata bursiera. Indicele BET FI ar putea creste cu peste 30%, iar BET, indicele celor mai lichide actiuni, cu 25%.
Investim la Bursa in 2010? Miza este pe SIF-uri si Fondul Proprietatea

Cine a investit la inceputul anului in SIF-uri va contabiliza la sfarsitul lui 2009 un castig de 80%. Asta daca le vinde. Sfatul brokerilor este insa sa le tina si chiar sa mai cumpere. Nu de alta, dar in 2010 vom avea un verdict in privinta posibilei cresteri a pragului de detinere de la 1% la 5% sau chiar eliminarii acestuia.

Daca pragul va fi modificat, se va da unda verde unui adevarat razboi privind controlul societatilor de investitii financiare, spun specialistii. Miza este una importanta. SIF-urile, create de stat, detin participatii la sute de societati din economie, cele mai importante fiind cele din domeniul energetic. Daca pragul va fi mentinut, castigul va putea fi marcat fara probleme. Intotdeauna se vor gasi investitori dispusi sa preia titlurile SIF-urilor.

”Estimez un avans mediu de circa 30%”, a spus brokerul Cristian Marinescu. ”Piata are potential de crestere chiar si in eventualitatea mentinerii pragului. Daca economia mondiala va continua trendul ascendent, investitorii isi vor recapata interesul, iar Romania va fi, din nou, pe harta punctelor de interes”, a adaugat expertul.
[quote=Stere Farmache, presedinte BVB]Momentul reluarii unei cresteri sustenabile este greu de identificat in timp[/quote]
La randul sau, Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, considera ca avansul SIF-urilor va depinde, la fel ca in acest an, de evolutiile externe si de climatul economic general. „Ridicarea pragului de detinere la 5% ar reprezenta un impuls pentru piata”, a aratat Pasol.

Acesta nu crede insa ca vom vedea cresteri spectaculoase. Opinie sustinuta si de Andrei Radulescu, analist la Target Capital. El spune ca, dincolo de speculatiile privind pragul, care au crescut in acest an cotatiile, SIF-urile vor resimti din plin climatul international.

”Cred ca urmatoarele trimestre vor aduce un declin in piete, in conditiile unei evolutii economice oscilante, anticipate de analisti sub forma de W. Daca pietele straine vor continua sa creasca, si evolutia Bursei si implicit a SIF-urilor vor marca un avans in ton cu trendul international”, a spus analistul.

Octavian Molnar, directorul general adjunct al socetatii de brokeraj IFB Finwest, este mult mai optimism. El vede un avans al SIF-urilor de peste 40% fata de nivelul actual, in conditiile in care economia romaneasca va reveni pe crestere, din a doua parte a anului viitor. ”BET FI ar putea ajunge la 33.000 de puncte spre sfarsitul lui 2010, potentialul de crestere fiind foarte bun”, a spus Molnar.

Fondul Proprietatea, asteptat la Bursa

Dincolo de evolutia SIF-urilor, brokerii cred ca un moment semnificativ pentru Bursa de Valori Bucuresti ar putea fi listarea Fondului Proprietatea. „Fondul are o dimensiune considerabila nu numai in raport cu companiile listate la BVB, dar si cu companiile listate in regiune”, a explicat Stere Farmache, presedintele Bursei.

Septimiu Stoica, fostul presedinte al BVB, crede ca intrarea la tranzactionare a FP va readuce Bursa in atentia investitorilor straini. ”Fondul Proprietatea se tranzactioneaza si acum pe piata libera foarte bine. In momentul in care va ajunge pe Bursa, avand in vedere portofoliul de actiuni pe care il detine in economia romaneasca, va trage piata cu siguranta in sus”, a declarat Stoica.

Potrivit expertilor, cele doua ”motoare” vor creste volumul tranzactiilor spre 8 milioane de euro, in conditiile in care, in acest an, media nu a depasit 5 milioane de euro.

„In 2009 Bursa se confrunta cu o lichiditate redusa care oscileaza in jurul a 5 milioane euro. Desi sunt semne de revenire a preturilor, lichiditatea indica o vulnerabilitate si ne face sa afirmam cresterea cu o prudenta foarte mare”, a apreciat Stere Farmache.

Renault, OMV, Lafarge, pe Bursa de la Bucuresti?

Dincolo de evolutia SIF-urilor si asteptata lansare a FP, specialistii spun ca piata de la Bucuresti ar putea marca, in 2010, si intrarea la tranzactionare si a altor titluri de interes, precum Renault, CEZ, OMV, Central European Media, VIG sau Lafarge, in conditiile in care toate aceste grupuri straine au afaceri importante pe piata romaneasca.

Stere Farmache, seful BVB, a declarat ca aceste titluri ar putea ajunge pe Bursa prin sistemul multilateral de tranzactionare (MTF), la implementarea caruia se lucreaza in prezent.

Farmache este sigur de succesul tranzactionarii acestor actiuni pe piata de la Bucuresti, dand exemplu titlurile Erste Bank (proprietarul BCR), care sunt printre cele mai tranzactionate din piata. ”OMV detine Petrom, Lafarge controleaza Rocim, Renault este proprietarul Dacia. Sunt afaceri cunoscute, de interes, ce ar putea atrage investitori in piata”, a explicat Farmache.

Conducerea BVB a anuntat ca poarta in prezent discutii cu patru companii internationale, prezente in Romania, pentru a se lista si la BVB. Doua sunt din sectorul financiar, iar alte doua din domeniul constructiilor.

Evolutia pietei de capital, in ton cu economia

Dupa doi ani de incertitudine, brokerii privesc cu optimism la anul 2010. Ei spera ca vor ajunge in sfarsit pe profit, dupa un 2008 haotic, in care multe firme de brokeraj s-au inchis, iar altele au disponibilizat sute de angajati, si un 2009 marcat de incertitudini.

”Am putea asista la o crestere a afacerilor, dupa rezultatele negative din anii precedenti. Asta va insemna si angajari in sistemul bursier”, estimeaza Rares Nilas, seful companiei de brokeraj BT Securities.

”Daca preturile vor continua sa creasca, ne vom indrepta spre rezultate pozitive. Insa gradul de incertitudine este destul de mare, iar business-ul trebuie privit si gestionat cu mare atentie”, a mai spus brokerul.

De altfel, Stere Farmache avertiza recent ca o posibila cadere a Bursei nu trebuie exclusa din calcul, avand in vedere volatilitatea evolutiei economice, atat la nivel mondial cat si local.
[quote=Rares Nilas, director BT Securities]Cred ca anul 2010 va aduce o consolidare a pietei, pe ansamblu[/quote]
„Un astfel de scenariu nu trebuie subestimat. In 2009 avem unele semne de crestere, dar la un moment dat, acestea par sa fie contrazise de realitate si ne putem astepta la astfel de evolutii si in 2010. Momentul reluarii unei cresteri sustenabile este greu de identificat in timp”, a spus Farmache.

El spera ca, pe plan intern cel putin, odata depasite problemele de pe scena politica si relansat acordul cu Fondul Monetar International (FMI), gradul de credibilitate a Romaniei va creste, iar acest fapt se va resimti si asupra evolutiei bursei de la Bucuresti.

”Exista motive pentru optimism moderat, se va depasi anul electoral, economia isi va relua cresterea chiar daca numai moderat, cresterea si pe bursa va fi usoara dar sustenabila”, a mai spus Farmache.