- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

IPO-ul General Motors ar putea fi lansat in noiembrie

02 Sep, 08:57 • razvan.codorean
Oferta publica initiala a General Motors va fi lansata pe 18 noiembrie, relateaza MarketWatch, citand surse din cadrul companiei. GM cauta finantare pentru investitii si pentru a-si plati datoriile cate statul american.
IPO-ul General Motors ar putea fi lansat in noiembrie

Potrivit surselor anonime preluate de Reuters, oferta publica initiala (IPO) ar putea fi lansata pe 17 sau 18 noiembrie, dupa alegerile intermediare pentru Congresul american, ce vor avea loc pe 2 noiembrie.

Analistii americani comenteaza ca lansarea ofertei dupa scrutinul politic nu este intamplatoare. IPO-ul GM este considerat un adevarat test pentru Administratia Obama care a insistat pentru salvarea grupului si pentru transformarea acestuia intr-un producator de automobile ecologice.

Daca nu va atrage interesul investitorilor, oferta va fi contabilizata drept un insucces pentru administratia americana. IPO-ul GM este evaluat la peste 20 de miliarde de dolari. Reuters compara oferta cu cea derulata de Visa in 2008, de 19,7 miliarde de dolari.

Oficialii GM au refuzat sa comenteze pe marginea speculatiilor presei. De altfel, GM nu a furnizat niciun detaliu despre valoarea ofertei si numarul actiunilor incluse in IPO.

Potrivit specialistilor, planul GM ar putea fi unul de succes in masura in care pretul titlurilor va fi unul redus.

Grupul General Motors are mare nevoie de bani pentru a acoperi macar o parte din datoria de 50 de miliarde de dolari catre statul american, care l-a salvat de la faliment. In plus, o parte din bani ar urma sa fie folosita pentru dezvoltarea noii game de modele, mai ieftine si ecologice.

Guvernul american detine in prezent 61% din actiunile GM, dupa ce a convertit ajutoarele in actiuni. GM a rambursat statului, pana in prezent, numai 7 miliarde de dolari.