- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Kazahii au platit statului doar 10% din datoria de la Petromidia

19 Aug, 10:27 • Redactia DailyBusiness
Rompetrol Rafinare (RRC), detinuta de KazMunaiGaz, a platit statului mai putin de 10% din imprumutul de 570 mil. euro care ajunge la scadenta la sfarsitul lunii septembrie, iar pentru restul sumei Finantele ar putea primi actiuni in companie, dar a caror valoare scade de la trimestru la trimestru.
Kazahii au platit statului doar 10% din datoria de la Petromidia

„Problema obligatiunilor de la Rompetrol Rafinare, afacere care a fost facuta acum 7 ani de Dinu Patriciu, care ulterior a devenit miliardar vanzand tot grupul Rompetrol kazahilor, ar putea genera cel mai mare proces din istoria corporatista a Romaniei, principala problema fiind acum interpretarea ordonantei prin care datoriile istorice ale Petromidia au fost transformate in obligatiuni in favoarea statului”, scrie Ziarul Financiar citat de Mediafax.

Intrebarea este daca kazahii au sau nu dreptul de a realiza doar o rascumparare partiala a obligatiunilor.

Rompetrol a apelat pentru consultanta juridica la cele mai mari case de avocatura – Tuca Zbarcea, Nestor (NNDKP) si Musat.

Guvernul se baza la inceputul anului ca va incasa toti cei 570 milioane euro de la Rompetrol. Intre timp recuperarea banilor a devenit incerta, iar statul a taiat in schimb salariile bugetarilor si a majorat TVA pentru a mai face rost de bani.

Dinu Patriciu spune ca problema datoriilor este acum a kazahilor pentru ca el si-a vandut actiunile grupului Rompetrol.

Rompetrol Rafinare a rascumparat pe 9 august obligatiuni in valoare de 54 milioane euro de la statul roman printr-un credit de la actionarul majoritar, potrivit materialelor explicative pentru AGA din 14 septembrie.

Pana la finele lunii septembrie, compania ar trebui sa achite restul de 516 milioane euro, la care se mai adauga dobanzile aferente ultimului an, de circa 17 milioane euro.

Kazahii sustin insa ca nu dispun de fondurile necesare pentru achitarea intregii datorii, in conditiile in care pierderile companiei au crescut de la an la an.

Kazahii au convocat AGA la Rompetrol Rafinare pentru a aproba conversia restului de obligatiuni in actiuni.

Astfel, statul ar putea redeveni actionar la Petromidia, la peste 10 ani de la privatizare.

Cele 54 milioane euro platite de kazahi in contul obligatiunilor le vor permite acestora sa pastreze pachetul majoritar, astfel ca statul va fi actionar minoritar la Rompetrol Rafinare.

In plus, valoarea companiei este in cadere libera, din cauza datoriilor mari, majoritatea fata de actionarul majoritar, astfel ca e greu de crezut ca statul isi va mai recupera toti banii prin vanzarea actiunilor.

Rompetrol Rafinare a inregistrat pierderi de peste 844 milioane lei (200 milioane euro) in primul semestru, iar valoarea capitalurilor proprii ale companiei (diferenta dintre active si datorii) a scazut la 307 milioane lei (72 milioane euro).

„Date fiind – situatia financiara a societatii, dreptul acesteia de optiune intre rascumparare sau conversie, partiala sau totala – se propune Adunarii confirmarea exercitarii optiunii de conversie in actiuni emise de societate a obligatiunilor nerascumparate de catre societate pana la data scadentei, de 30 septembrie 2010, cu infirmarea oricarei decizii anterioare, oricare ar fi starea acesteia”, se arata in materialele explicative pentru AGA din 14 septembrie, care are pe ordinea de zi aprobarea conversiei obligatiunilor in actiuni si majorarea capitalului social al companiei.

Rompetrol Rafinare mai are in derulare o majorare de capital, in valoare de 450 milioane lei, prin care compania isi propunea sa stranga bani de la actionari pentru rascumpararea unei parti din obligatiuni (circa 100 milioane euro).

Operatiunea, in cadrul careia se puteau realiza subscrieri pana miercuri, a fost atacata in instanta de Ministerul Finantelor.

Chiar si in cazul nerealizarii majorarii de capital, prin achitarea celor 54 milioane euro kazahii s-au asigurat ca vor ramane actionari majoritari la Petromidia, cu circa 51% din actiuni, in timp ce statul ar urma sa primeasca circa 49%.

KazMunaiGaz a preluat grupul Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu in august 2007, iar in 2009 Patriciu a iesit de tot din actionariatul Rompetrol. Odata cu rafinaria Petromidia, kazahii au preluat si obligatiile acesteia fata de stat, respectiv datoriile de 570 milioane euro, care au fost transformate in obligatiuni in 2003 de guvernul condus de Adrian Nastase.

Patriciu a devenit intre timp miliardar din vanzarea companiei, iar statul trebuie sa negocieze cu kazahii pentru recuperarea banilor.

De la preluarea grupului Rompetrol de catre kazahi, Rompetrol Rafinare a avut rezultate din ce in ce mai slabe, iar valoarea companiei a scazut puternic de la an la an, astfel ca statul s-ar putea trezi actionar intr-o companie care nu mai valoreaza nimic. Asta din cauza ca datoriile companiei au crescut intr-un ritm accelerat, odata cu pierderile, in timp ce valoarea capitalurilor proprii (care arata cat ar mai recupera actionarii in cazul lichidarii companiei) s-a prabusit.

De la finele lui 2006 pana in prezent, datoriile Rompetrol Rafinare au explodat, de la 1,6 miliarde lei la 5,5 miliarde lei, in timp ce capitalurile proprii au scazut de la 2,3 miliarde lei la 0,3 miliarde lei.

Din totalul datoriilor, de 1,3 miliarde euro, 570 milioane euro sunt banii pe care compania trebuie sa-i plateasca statului in contul obligatiunilor si 720 milioane dolari (550 milioane euro) sunt datoriile fata de actionarul majoritar, grupul Rompetrol, care au crescut intr-un ritm exploziv in ultimul an.

Pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor din septembrie figureaza si ipotecarea participatiilor detinute de Rompetrol Rafinare la Rompetrol Downstream si Rompetrol Petrochemicals, precum si gajarea altor active, pentru garantarea datoriilor fata de actionarul majoritar, precum si reesalonarea imprumuturilor, care au ajuns la scadenta la 12 august.