Economie

LSE a primit o oferta de preluare de 4 mld. euro de la Nasdaq

20 Nov, 12:27 • Redactia DailyBusiness
Bursa americana Nasdaq a avansat o oferta in valoare de 2,7 mld. lire sterline (4 mld. euro) pentru preluarea bursei londoneze London Stock Exchange (LSE), conform BBC News.
LSE a primit o oferta de preluare de 4 mld. euro de la Nasdaq

In oferta se specifica faptul ca Nasdaq, care detine deja 25% din LSE, va plati 1.243 pence pentru fiecare actiune a bursei londoneze.

Aceasta este a doua incercare a Nasdaq de a prelua LSE, dupa ce in luna martie oferise 2,43 mld. de lire sterline (3,6 mld. euro).

Actiunile bursei londoneze au crescut cu peste 124% in ultimul an, pe fondul cresterii speculatiilor ca va fi tinta unei oferte de preluare.

De altfel, LSE a purtat discutii cu mai multi posibili ofertanti in ultimul timp, printre ei numarandu-se si bursa americana New York Stock Exchange (NYSE).

Conform oficialilor Nasdaq, daca oferta va fi acceptata, se va trece la un sistem de listare duala, atat la New York cat si la Londra.

Nasdaq nu-si va revizui oferta daca nicio alta companie nu va veni cu o alta oferta pentru preluarea LSE, conform oficialilor americani.

Din decembrie 2004, mai multe companii au abandonat planurile de preluare a LSE. Printre ele, Deutsche Boerse, banca australiana de investitii Macquarie si compania pan-europeana de tranzactionare Euronext.

Oficialii LSE au refuzat pana acum toate eventualele oferte, sustinand ca bursa londoneza poate continua sa creasca cu resurse proprii. Anul acesta, directorul executiv Clara Furse a spus chiar ca LSE „nu va face un deal doar de dragul de a-l face”.

Pe de alta parte, analisti din piata sunt de parere ca Nasdaq are o pozitie puternica, iar bursele de valori va trebui sa fuzioneze pe viitor, daca vor sa continue sa creasca si sa ofere o gama tot mai larga de servicii financiare.