- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

OMV Petrom incepe de vineri sa rascumpere actiuni proprii pentru salariati

07 Jan, 11:15 • Redactia DailyBusiness
OMV Petrom (SNP) va derula, incepand de vineri, un program de rascumparare a actiunilor proprii reprezentand maxim 0,02% din capitalul social, cu pana la 6,55 mil. lei, titlurile urmand sa fie distribuite gratuit salariatilor, se arata intr-un comunicat transmis joi Bursei.
OMV Petrom incepe de vineri sa rascumpere actiuni proprii pentru salariati

Compania va rascumpara maxim 10 milioane de titluri, la un pret situat intre nivelul valorii nominale, de 0,1 lei, si cotatia maxima istorica inregistrata pe Bursa pana la data adoptarii hotararii de catre adunarea generala a actionarilor, respectiv 16 decembrie 2008, de 0,655 lei pe titlu.

Astfel, OMV Petrom va aloca intre un milion de lei si 6,55 milioane de lei pentru programul de rascumparare a actiunilor.

Derularea programului poate avea loc in maxim 18 luni de la publicarea in Monitorul Oficial a hotararii AGA prin care acest a fost aprobat, respectiv data de 19 ianuarie 2009.

Rascumpararea titlurilor va fi realizata prin intermediul firmei de brokeraj Unicredit CAIB Securities, iar fondurile necesare achizitionarii acestora vor proveni din profitul distribuibil sau din rezervele companiei, cu exceptia rezervelor legale.

„Actiunile ce vor fi astfel rascumparate urmeaza sa fie distribuite cu titlu gratuit fostilor sau actualilor salariati ai OMV Petrom care au detinut sau detin aceasta calitate oricand in perioada cuprinsa intre data de 14 decembrie 2004 si data initierii procesului de distribuire a actiunilor, care este data aprobarii prospectului simplificat de catre CNVM”, se arata in comunicatul transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Distribuirea de actiuni Petrom cu titlu gratuit este in concordanta cu prevederile Contractului Colectiv de Munca Petrom pentru anii 2008 si 2009, si in conformitate cu protocolul incheiat de catre companie cu Federatia Sindicatelor Libere si Independente din Industria Petroliera Romana Petrom.

Distribuirea actiunilor catre actionari va avea loc dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va aproba prospectul simplificat al operatiunii, iar fiecare salariat indreptatit va primi 100 de titluri OMV Petrom.

Petrom face parte din grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51% din actiunile companiei. Statul controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,6% din titlurile Petrom, iar Fondul Proprietatea are 20,1%. Restul actiunilor, reprezentand un pachet de 8,24%, sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.