Economie

Operatiunea Petrom: „Nu exista un cumparator favorizat, am evitat un alt credit FMI”

13 Jul, 00:05 • traian.badulescu
De ce a ales statul sa vanda acum circa 10% din Petrom? Exista un cumparator favorizat, care intentioneaza sa puna mana pe pachetul de actiuni? La aceste intrebari, dar si la altele, a raspuns intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro Nicolae Moroianu, director executiv al BT Securities, casa de brokeraj care face parte din consortiul ce intermediaza cea mai mare oferta din istoria Bursei de Valori Bucuresti.
Operatiunea Petrom: Nu exista un cumparator favorizat, am evitat un alt credit FMI

DailyBusiness.ro: Cum comentati opiniile potrivit carora majoritatea actiunilor din oferta ar putea ajunge in mainile unui singur cumparator?
Nicolae Moroianu: Se pot construi diverse scenarii, dar cand le aruncam pe piata cred ca trebuie sa tinem cont de realitati si reguli foarte simple. O prima realitate este aceea ca pachetul oferit spre vanzare este unul minoritar, motiv pentru care detinerea lui nu schimba raportul de forte in interiorul companiei, controlata in continuare de OMV. Investitorii tipici pentru acest tip de pachet sunt de portofoliu, interesati de maximizarea investitiei, si nu investitori strategici, a caror miza este controlul companiei.

DB: Ce alte elemente mai contrazic aceste opinii?
NM: O alta realitate este cea a pretului: daca un singur investitor ar fi interesat sa cumpere un numar foarte mare de actiuni, atunci ar trebui sa fie dispus sa plateasca un pret peste cel al altor investitori. Acest fapt ar maximiza pretul obtinut de vanzator, respectiv de statul roman. Intrebarea este de ce ar cumpara un investitor tot pachetul de 9,8 la suta din Petrom, cand ar fi putut sa isi maximizeze detinerea cumparand actiuni OMV in oferta de acum o luna, de la Viena? Premisa acestei tranzactii este aceea de maximizare a pretului pentru vanzator, dar si de oferire a unui pret care sa aiba sens pentru cumparator.

DB: Dar care ar fi problema daca pachetul de 9,84% ajunge in mainile unui singur cumparator?
NM: Nu ar fi nicio problema. Actionarul majoritar va fi in continuare OMV. Daca dorea cineva sa schimbe ceva, incerca sa cumpere in oferta OMV de la Viena, unde s-au vandut actiuni cu un discount de 17%. Prin astfel de discutii aruncate in piata si de catre politicieni, se doreste castigarea de capital electoral.

DB: Ce opinie aveti despre politizarea acestei oferte?
NM: Notorietatea emitentului, momentul alegerii vanzarii si contextul politic si macroeconomic nu pot lasa acest subiect in afara discursurilor politice. Asta nu inseamna, insa, ca politizarea excesiva a subiectului nu va avea efecte negative. Ar fi de dorit, insa, ca discutiile politice sa pastreze un minimum de argumente rationale, pentru a evita aruncarea pe piata a unor afirmatii false, incomplete sau irelevante. Acestea pot dauna foarte mult procesului si cred ca este in interesul tuturor ca aceasta oferta sa se incheie cu succes.

DB: Dar ce discursuri politice pot dauna ofertei? Va referiti la ce a spus Mircea Geoana?
NM: Nu ma refer la un discurs anume. Cele care pot dauna insinueaza ca s-ar dori vanzarea catre nu stiu ce investitor sau ca ar fi vreun aranjament. Altii se intreaba de ce Guvernul vinde tocmai acum acest pachet. Dar contextul economic a facut ca Romania sa apeleze la FMI, care a impus printre altele vanzarea unor pachete de actiuni ale statului.

DB: Va exista un „profitor politic” al operatiunii?
NM: Daca aceasta vanzare va fi una de succes, vor beneficia de pe urma ei atat actualii guvernanti, cat si cei care vor fi peste 5 ani. Un alt imprumut de la Fondul Monetar International (FMI) ar fi generat dificultati si pentru viitorii guvernanti. Daca as fi in politica, nu m-as hazarda sa comentez cu privire la oferta, piata este cea care dicteaza pretul. Nu ar  trebui sa se incerce castigarea de capital electoral pe baza acestei chestiuni.

DB: Exista interes pentru actiunile din oferta?
NM: Da, exista interes pentru actiunile din oferta. Insasi structura acestei oferte a fost gandita pentru a mentine interesul investitorilor pe toata perioada de desfasurare a tranzactiei. Cei mai multi dintre investitori vor analiza datele din prospect pentru a-si forma o opinie documentata astfel incat oferta lor sa fie in concordanta cu propriile criterii de investire. Interesul depinde foarte mult de evolutiile din piata dar si de pret.

DB: Cotatia din piata a titlurilor Petrom a scazut in primele doua sedinte ale acestei saptamani. Cum influenteaza acest lucru preturile licitate in oferta?
NM: Aceasta influenta este oarecum mai mica. Modul de desfasurare a ofertei nu lasa loc de speculatii.

DB: Credeti ca oferta Petrom va fi una de succes?
NM: Cred ca avem atat premisele cat si ingredientele necesare pentru ca aceasta oferta sa fie una de succes. Contextul economic actual, atat in plan european cat si la nivel mondial, este intr-adevar dominat de volatilitate si incertitudine. Asta nu inseamna, insa, ca lumea si pietele de capital stau pe loc. Exista un nivel de prudenta mai ridicat, dar cred ca investitorii se uita in continuare spre economiile emergente, iar companiile din sectorul energetic raman o atractie pentru investitori, de oriunde ar fi ei.

DB: Ce avantaje poate prezenta stabilirea unui pret maxim in cadrul unei oferte?
NM: Ceea ce nu s-a inteles in dezbaterile de pana acum este faptul ca inainte de a discuta despre avantaje sau dezavantaje, trebuie sa vedem ce spune legea. Legislatia in vigoare prevede stabilirea unui pret maxim prin prospect, in cazul care exista un numar finit de actiuni si nu a fost aleasa optiunea pretului fix. Avantajul unui pret maxim decurge din nivelul la care acesta este stabilit, iar explicatia este extrem de simpla: daca un vanzator iese pe piata cu un pret maxim realist, atunci transmite investitorilor un semnal puternic ca doreste sa finalizeze tranzactia.

DB: Puteti da un exemplu?
NM: De exemplu, daca dumneavoastra aveti un apartament cu doua camere evaluat la 50.000 de euro si dati un anunt, cu toate specificatiile de rigoare, solicitand maximum 200.000 de euro, nu veti avea nici un ofertant, deoarece pretentiile vor fi considerate exagerate, in afara pietei. Daca insa veti solicita 55-60.000 de euro, aveti sanse sa gasiti cumparatori. Principiul este acelasi. Mai mult, ideea unei tranzactii de tip „book inchis” – in care nici un investitor nu stie cat au subscris ceilalti si la ce pret – are avantajul de a reduce la minimum sansele aparitiei unor presiuni si falsele speculatii din cauza pretului. Toate acestea sunt in avantajul statului roman, dar si al investitorilor.