- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Participantii la piata titlurilor de stat, scutiti de tarifele BVB in primul an

29 Jul, 18:19 • Redactia DailyBusiness
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu va aplica in primul an calendaristic tarife participantilor la piata titlurilor de stat, cu scopul incurajarii transferurilor realizate cu aceste instrumente financiare, potrivit unei hotarari a Consiliului Bursei.
Participantii la piata titlurilor de stat, scutiti de tarifele BVB in primul an

Tarifele pentru participantii la piata titlurilor de stat, ce vor fi aplicate dupa perioada „promotionala”, de un an calendaristic, se refera la tariful pentru admiterea ca participant, cu acces exclusiv la piata de titlurilor de stat, in valoare de 5.000 lei si la tariful aferent calitatii de participant la aceasta piata, de 1.500 lei pe an.

Pentru a fi consecventa cu politica de aliniere a tarifelor si comisioanelor de tranzactionare la nivelul celor practicate de bursele vest-europene si pentru stimularea activitatii de tranzactionare pe piata titlurilor de stat, conducerea BVB a stabilit un comision de 0,0009% din valoarea tranzactiilor mai mici de 3 milioane lei, dar nu mai putin de 1 leu si nu mai mult de 27 lei.

In cazul tranzactiilor mai mari de 3 milioane lei, comisionul este de 27 lei plus 0,0004% aplicat la valoarea de peste 3 milioane lei, dar nu mai mult de 90 lei – ca plafon maxim de tarifare.

„Un rol determinant in demararea pietei titlurilor de stat il au formatorii de piata (market makerii). Pentru acestia, BVB a decis oferirea unei reduceri de 30% fata de comisionul de tranzactionare general”, au precizat reprezentantii Bursei.

Titlurile de stat vor intra la tranzactionare la BVB la 4 august, cand vor fi listate 26 emisiuni de titluri de stat, in valoare totala de 8 miliarde lei.