- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Pepsi vs. Coca Cola. Care sunt actiunile cu cel mai mare potential?

08 Jul, 09:56 • Redactia DailyBusiness
Actiunile Pepsico au potential de crestere mai mare in comparatie cu cele ale Coca Cola, releva o analiza efectuata de specialistii societatii de servicii de intermediere financiara Tradeville S.A.
Pepsi vs. Coca Cola. Care sunt actiunile cu cel mai mare potential?

Actiunile Coca Cola si Pepsico, dar alte 2000 de actiuni internationale, pot fi tranzactionate de investitorii romani prin intermediul contractelor pentru diferenta (CFD) cu marja 100%, puse la dispozitie de catre Tradeville.

Potrivit analizei Tradeville, actiunile producatorului de bauturi racoritoare si produse alimentare Pepsico sunt subevaluate in comparatie cu titlurile competitorului sau principal, Coca Cola, avand in vedere multiplii EV/EBITDA SI EV/EBIT care sunt mai scazuti pentru Pepsico fata de Coca Cola, dar si de consensul pietei care estimeaza o crestere superioara pe Pepsico in urmatoarele luni.

Pepsico a inregistrat o rata de crestere medie anuala de 10.5% in ultimii 10 ani, timp in care profitul net a urcat cu o medie anuala de 11.3%.

 „Compania distribuie trimestrial dividende inca din 1965, plata facandu-se catre actionari la sfarsitul lunilor martie, iunie si septembrie si la inceputul lunii ianuarie”, potrivit raportului Tradeville.

Pepsico este incadrata in grupul companiilor defensive cererea pentru produsele sale fiind mai putin elastica, aspect confirmat in perioada crizei financiare: in 2008 afacerile au crescut cu aproape 10% iar in 2009 s-au mentinut la nivelul anterior.

„De asemenea, si titlul Pepsico (PEP.N) este unul defensiv, ecartul negativ dintre minimele din martie 2009 si maximele din 2007 fiind de 43.1% fata de o scadere cu 57.6% a indicelui S&P500”, se mai arata in raportul Tradeville.

Coca Cola (KO.N) prezinta indicatori de de profitabilitate (calculati pe ultimele 12 luni) impresionanti: 20.64% marja neta, 10.34% rentabilitatea activelor si o rentabilitate a capitalurilor de 24.37%.

„Randamentul asteptat pe unitate de risc este mai ridicat in cazul Coca Cola (0.42) fata de Pepsico (0.37). Insa, cu toate acestea, Pepsico se tranzactioneaza in momentul de fata la un pret de aproape doua ori vanzarile pe ultimele 12 luni, in timp ce Coca Cola are un multiplu P/S de 4.09”, conchid analistii Tradeville.

[b]Ce sunt CFD-uri cu marja 100%[/b]

Investitorii care aleg noile instrumente, CFD-uri cu marja 100%, se bucura de riscuri reduse datorita eliminarii efectului de levier si de costuri mai mici in comparatie cu investitia directa pe piata americana. CFD-urile cu marja 100% permit deschiderea unei pozitii short, in cazul in care investitorul mizeaza pe scaderea pretului, si intrarea long, in situatia in care se preconizeaza aprecierea actiunilor.

Fiind un instrument care reda cu fidelitate investitia in actiuni, avantajul cumparatorilor este posibilitatea incasarii dividendelor aferente titlurilor achizitionate, iar cel al vanzatorilor este lipsa costurilor de finantare pentru mentinerea pozitiei.

Clientii Tradeville pot tranzactiona aceste instrumente prin intermediul platformei Startrade 360 atat in versiunea web, cat si desktop. In plus, Tradeville ofera ofera acces la aceste instrumente si prin aplicatia Startrade 360 pentru iPhone.