Economie

Perlele energiei, scoase pe Bursa prin majorarea capitalului social cu 10%

26 Jul, 14:57 • Redactia DailyBusiness
Ministerul Economiei va majora cu 10% capitalurile Hidroelectrica si Nuclearelectrica prin oferta publica primara si va vinde cate 15% din actiunile Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) pana la sfarsitul anului in curs prin oferta publica secundara.
Perlele energiei, scoase pe Bursa prin majorarea capitalului social cu 10%

„Pentru Hidroelectrica si Nuclearelectrica, pentru generarea de investitii suplimentare considerabile, se va demara procesul de majorare de capital cu 10% prin oferta publica primara (IPO)”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, actionarul majoritar al companiilor mentionate, citat de Mediafax.

„Se continua programul de vanzare a 15% din pachetul de actiuni la Transelectrica si Trasnagaz. Procesul SPO (oferta publica secundara – n.r.) este programat a se finaliza la sfarsitul anului 2011. Pentru Romgaz va avea loc listarea la Bursa de Valori Bucuresti si vanzarea pachetului de 15% din capitalul social”, se mai arata in comunicat.

Institutia nu precizeaza data de lansare a ofertelor de vanzare a actiunilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica, companii care asigura impreuna aproximativ 40% din productia de electricitate din Romania.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) precizeaza ca va relua in prima parte a anului viitor oferta de vanzarea 9,84% din capitalul OMV Petrom (SNP), dupa ce operatiunea derulaa in luna iulie a esuat. „In ce priveste planurile actualizate de privatizare, lichidare, restructurare ale companiilor de stat, la OMV Petrom se va relua oferta de vanzare pe piata de capital a pachetului de actiuni reprezentand 9,84% din capitalul social, conform HG 832/2010, in prima parte a anului 2012”, se spune in comunicat.

Oficialii Ministerului Economiei s-au intalnit marti, la Bucuresti, cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), condusa de seful misiunii pentru Romania, Jeffrey Franks.Discutiile au vizat stadiul indeplinirii masurilor din scrisorile de intentie, stadiul infiintarii celor doua mari companii energetice, precum si la planurile de privatizare/restructurare/lichidare a companiilor de stat aflate in portofoliul Ministerului Economiei.

„Dupa o serie de analize, concluzia a fost ca masurile asumate de MECMA pentru cele opt companii din portofoliul ministerului, monitorizate in 2011 au fost indeplinite, reprezentantii FMI apreciind pozitiv progresele inregistrate.
Astfel, in urma analizei datelor economice preliminate pe sase luni, companiile s-au incadrat in indicatorii bugetari stabiliti”, se arata in comunicat.

In privinta crearii celor doua scoietati energetice nationale Electra si Hidroenergetica, proces blocat in instanta in urma unor actiuni depuse de Fonbdul Proprietatea, sindicate si persoane fizice, Ministerul Economiei arata ca pana in luna octombrie va face o analiza care sa clarifice situatia juridica a companiilor.

In octombrie Ministerul Economiei va lua si decizia finala in privinta Electra si Hidroenergetica. Totodata, Ministerul Economiei a convenit cu FMI sa reorganizeze sectorul energetic in alte doua companii mai mici, in care sa nu mai fie incluse Hidroelectrica si Nuclearelectrica.