- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Petrom a luat cu imprumut peste 1 miliard de euro, in ultimele 6 luni

31 Mar, 18:15 • Redactia DailyBusiness
Cea mai mare companie din Romania, Petrom, s-a imprumutat in ultimele 6 luni cu 1,175 miliarde de euro, atat de la banci, cat si de la actionarul sau majoritar, grupul austriac OMV, potrivit NewsIn.
Petrom a luat cu imprumut peste 1 miliard de euro, in ultimele 6 luni

Compania Petrom a semnat, marti, contractarea unui credit corporativ nesecurizat de pana la 300 milioane euro prin intermediul Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Creditul va fi utilizat pentru introducerea de standarde crescute in industrie, in ceea ce priveste mediul, sanatatea si siguranta.

In 21 ianuarie 2009, Petrom a anuntat, printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti, ca a obtinut o linie de finantare de tip revolving, de pana la 500 milioane de euro, de la actionarul sau majoritar, grupul austriac OMV.

De asemenea, Petrom a contractat, in octombrie 2008, o linie de credit in valoare de circa 375 milioane de euro in multi-valuta, pe 3 ani, semnand, practic, unul dintre cele mai mari imprumuturi acordate vreodata unei firme locale.

Acesta a depasit si finantarea atrasa in 2007 de RCS&RDS, de 500 milioane dolari (circa 365 milioane euro).

Imprumutul a fost unul preferential, acordat de un club de 5 banci, care au o buna relatie cu Petrom si cu OMV, actionarul majoritar. Este vorba despre UniCredit Bank Austria AG, Credit Agricole Luxemburg SA, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG si Societe Generale Bank&Trust (SGBT).

De la momentul privatizarii, din 2005 si pana in prezent, Petrom a investit circa 4 miliarde de euro pentru modernizarea si cresterea performatelor companei. Aproximativ 480 milioane de euro au fost utilizate pentru protectia mediului.

De asemenea, pentru acest an, compania si-a propus un buget de investitii de 4,7 milarde lei, echivalentul a peste 1 miliard de euro.

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie si exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, avand o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

Grupul OMV din Austria detine 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, iar 8,24% apartin actionarilor minoritari.