- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Petrom spune ca poate furniza CET-urilor pana la 75.000 tone de pacura si in februarie

09 Jan, 11:39 • Redactia DailyBusiness
Petrom a anuntat vineri ca poate furniza catre CET-uri circa 70.000-75.000 tone de pacura pana la sfarsitul lunii ianuarie, precum si in luna februarie.
Petrom spune ca poate furniza CET-urilor pana la 75.000 tone de pacura si in februarie

„Petrom este pregatita sa furnizeze circa 70.000-75.000 de tone de pacura, pana la sfarsitul lunii ianuarie si aceeasi cantitate in februarie”, precizeaza comunicatul companiei, transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Aceeasi sursa mentioneaza ca discutiile cu reprezentantii societatilor interesate sa achizitioneze pacura de la Petrom sunt in plina desfasurare si totodata estimeaza ca incheierea contractelor ar putea avea loc pana la sfarsitul saptamanii.

„Pe baza listei de prioritati prezentate de catre comitetul pentru situatii de urgenta, Petrom este in discutii cu Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Constanta, CET Galati, Termoelectrica, Termoficare Pitesti, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare si Dalkia Ploiesti”, se mentioneaza in comunicatul Petrom.

Compania deruleaza relatii contractuale cu o parte din societatile mentionate, contracte ce au fost incheiate pe baza castigarii de licitatii.

„Declararea situatiei de urgenta optimizeaza achizitia de combustibili alternativi, care altfel ar fi urmat procedura de licitatii, in sensul reducerii timpului de contractare”, a declarat Mariana Gheorghe, director general Petrom.

Ea adaugat ca Petrom se afla in discutii cu mai multe societatii pentru livrarea de pacura si ca are in vedere fie extinderea contractelor cu unele dintre aceste societati, prin cresterea cantitatilor pe care urmeaza sa le furnizeze, sau prin incheierea de noi contracte.

„Conditiile contractuale sunt conforme cu practica internationala, respectiv formula de pret este bazata pe cotatiile internationale ale pacurei si respecta principiile comerciale, ca si contractele anterioare. In a doua parte a anului trecut, pretul la pacura a scazut semnificativ, pentru ca de la inceputul acestui an, sa aiba o tendinta ascendenta”, a adaugat oficialul Petrom.

Petrom este unul dintre cei mai importanti producatori de pacura din Romania. In 2007, productia de pacura a Petrom a fost de 737.000 tone.

In 2008, cererea de pacura din Romania a fost estimata la circa 480.000 tone, iar cota de piata a Petrom a fost de circa 50%.