- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Procesul pierdut cu Fiscul coboara actiunile Oil Terminal cu 14%

11 Apr, 12:16 • Redactia DailyBusiness
Pretul actiunilor Oil Terminal a scazut cu 13,95% in debutul sedintei de vineri, pana la 0,555 lei/actiune, dupa ce compania a anuntat joi ca este obligata sa plateasca taxe de 111,2 mil. lei (30,3 mil. euro), in urma unor contracte incheiate in 2003 cu Rafo si Rompetrol.
Procesul pierdut cu Fiscul coboara actiunile Oil Terminal cu 14%

Compania Oil Terminal are de platit 111,2 milioane lei (30,3 milioane euro), reprezentand taxele vamale si taxa pe valoarea adaugata (TVA) in urma unor contracte incheiate in 2003 cu Rompetrol Rafinare si Rafo Onesti, dupa decizia din 3 aprilie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, au anuntat joi reprezentantii companiei.

Suma pe care compania ar trebui sa o plateasca ar putea fi insa mai mare, daca la datoriile calculate se vor calcula penalitati.

Decizia Inaltei Curti din 3 aprilie este definitiva si irevocabila si permite Agentie Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sa continue procedura de executare silita a Oil Terminal.

Compania a fost acuzata ca a depozitat in 2003 titei al companiilor Rompetrol Rafinare si Rafo Onesti, pentru care nu a platit comisionul vamal si TVA.

Oil Terminal sustine insa ca in 2003, Rompetrol Rafinare a platit in numele depozitarului suma de 37,87 milioane lei, reprezentand comisionul vamal si TVA-ul, iar restul sumei, de 73,36 milioane lei, a fost achitata de Rafo in 2007.

„Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu duce decat la situatia existentei dublei impuneri, in sensul incasarii de doua ori a valorii TVA-ului, atat de la Oil Terminal, pe de-o parte, cat si de la Rafo si Rompetrol Rafinare, pe de-alta parte, fiind achitate in intregime de catre acestea”, precizeaza comunicatul companiei.

Oil Terminal va contesta executarea silita, iar dupa redactarea deciziei emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie va utiliza toate caile de atac permise de lege, potrivit reprezentantilor companiei.

In prezent, actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu o detinere de 59,62% din actiuni. Fondul de investitii Broadhurst Investments controleaza 7,61%, iar Fondul Proprietatea are 10% din actiuni.

Oil Terminal are un capital social de 58,24 milioane lei, divizat in 582,4 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,10 lei. Titlurile Oil Terminal (OIL) au inchis sedinta din 9 aprilie la un pret de 0,6450 lei, ceea ce da o capitalizare de 375,7 milioane lei (102,36 milioane euro).