- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Prodvinalco distribuie dividende in valoare de 5 mil. lei

29 Sep, 16:55 • Redactia DailyBusiness
Actionarii producatorului de bauturi alcoolice Prodvinalco Cluj-Napoca au aprobat, in sedinta de luni, distribuirea unor dividende de 5 mil. lei (1,2 mil. euro) din profitul net aferent anului 2008, a anuntat marti compania.
Prodvinalco distribuie dividende in valoare de 5 mil. lei

Compania acorda dividende pentru prima data in ultimii sase ani. Valoarea dividendelor, de 5 mil. lei, depaseste suma tuturor dividendelor acordate in toata istoria postdecembrista a companiei, au precizat reprezentantii companiei.

Producatorul de bauturi spirtoase a inregistrat in 2008 cele mai bune rezultate financiare din toata istoria sa: un profit net de 8,52 mil. lei (2,3 mil. euro), de peste 18 ori mai mare fata de 2007, si o cifra de afaceri neta de 49,95 mil. lei (12 mil. euro), in crestere cu 29%.

„Aceste rezultate au fost posibile datorita trasformarilor care s-au operat in companie: restructurari, reduceri de costuri, investitii in vanzari si marketing”, a declarat Alexandru Dascal, directorul general al companiei.

Anul trecut, compania si-a redus numarul de angajati la 123 de persoane, fata de 174 in 2007.

Conform MEMRB, compania detine pe piata bauturilor alcoolice locul 1 in categoria Bitter, cu brandul Senator, cu o cota de piata volumica de 52,8%, locul 3 in categoria Alcoholic Drinks cu o cota de 7,2% (brandurile Monopol, R26 si V33), locul 5 in categoria Brandy cu o cota de 4,6% (brandul Iancu) si locul 4 in categoria Vermut cu o cota de 5,1% (brandul Florio Senator).

Infiintata in 1932 la Cluj ca depozit judetean, compania a fost nationalizata in 1951 (Intreprinderea de Vin si Bauturi Alcoolice Vinalcool). In 1990 a fost organizata ca societate pe actiuni detinuta de stat, iar in 1998 a fost privatizata, avand ca actionar principal Asociatia Salariatilor.

Din 2004, datorita schimbarilor in structura de actionariat, compania se relanseaza cu o structura de vanzari la nivel national.

Actiunile companiei se tranzactioneaza la categoria nelistate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul VAC.