- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Sibex ataca suprematia BVB. Ancuta cere listarea Romgaz la Sibiu

17 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Bursa din Sibiu - SIBEX a inceput demersurile pentru listarea Romgaz. Sibienii vor sa o ia astfel inaintea Bursei de Valori Bucuresti , care asteapta de ani de zile listarea companiei energetice.
Sibex ataca suprematia BVB. Ancuta cere listarea Romgaz la Sibiu

Presedintele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta, a declarat, joi, ca a propus Ministerului Economiei sa listeze Romgaz si ca a prezentat argumente puternice care sa sustina acest demers.

‘Ar insemna enorm de mult pentru Sibex o listare a unei mari companii de stat. Ne-am apropia de ceea ce se intampla la ora actuala la BVB (Bursa de Valori Bucuresti – n.r.). Cred ca in Romania sunt bani si exista oportunitatea de a-i atrage prin IPO-uri (oferte publice initiale de listare – n.r.)’, a spus Ancuta, in cadrul unei intalniri cu presa.

Presedintele SIBEX a precizat ca a primit un ‘raspuns general’ din partea Ministerului Economiei, fara insa a prezenta detalii.

Teodor Ancuta spera la un raspuns pozitiv, mai cu seama ca noul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost ales senator PDL de Sibiu si a participat la lansarea pietei spot a Bursei din Sibiu.

Sibienii ataca agresiv piata

In timp ce Bursa de Valori Bucuresti pare sa-si fi canalizat toate asteptarile de viitor pe listarea Fondului Proprietate, de la care se asteapta sa actioneze ca un magnet pentru investitori, oficialii Bursei din Sibiu cauta alternative.

Presedintele SIBEX a declarat ca vrea sa listeze pana la sfarsitul anului cel putin cinci companii.

‘Am avut contacte cu aproape 100 de firme care nu sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti si pe care speram sa le convingem sa se listeze la bursa. Din pacate, se cunosc foarte putine lucruri despre finantarea prin bursa, despre oportunitatile oferite de piata bursiera, in general’, a declarat Teodor Ancuta.

[quote=Teodor Ancuta, presedinte SIBEX] Companiile ezita sa se listeze din cauza ca nu ar exista suficienta transparenta, seriozitate sau se tem de procese cu noii actionari in cazul unor majorari de capital[/quote]
Ancuta spune ca o alta mare piedica in lansarea unor noi IPO-uri o reprezinta lipsa de credibilitate a pietei de capital romanesti.

‘Investitorii ezita sa vina in piata, in conditiile in care climatul economic este afectat de criza. Oportunitatile sunt vazute, astfel, ca fiind foarte reduse. Daca nu facem insa nimic, nu vad cum vom reusi sa aducem investitorii inapoi in piata’, a mai spus presedintele SIBEX.

Fuziunea burselor din Sibiu si Bucuresti, o solutie?

Nici in cealalta tabara, la Bursa de Valori Bucuresti, lucrurile nu stau mai bine. Si pe piata bucuresteana, tranzactiile sunt tot mai putine, iar oportunitatile lipsesc cu desavarsire.

Proaspatul director al Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, crede ca, in actualele conditii economice, o solutie ar fi ca bursele romanesti sa fuzioneze in cadrul unei entitati care sa joace un rol important atat pe plan local cat si in regiune.

”In opinia mea, ar trebuie sa existe o singura bursa si competitia sa fie la nivel regional sau global. Bineinteles, actionarii ar trebui sa se puna de acord pentru a crea o singura bursa”, afirma, recent, Ionescu.

La fel ca si conducerea SIBEX, si la BVB, atragerea unor noi emitenti este principala preocupare. Din pacate, insa, pe fondul crizei, toate posibilele listari au fost suspendate. Ar fi fost vorba, in principal, de companiile energetice,.

”Este clar ca va trebui sa facem lobby catre companii sa se finanteze prin bursa. Este cea mai ieftina si cea mai buna solutie”, a declarat Valentin Ionescu.