- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

SIBEX: Record de tranzactii pe indicele Dow Jones in luna septembrie

04 Oct, 15:17 • razvan.codorean
La Bursa din Sibiu s-au tranzactionat in luna septembrie 48.554 contracte futures pe indicele Dow Jones Industrial Average, acest volum marcand un nou record pe aceasta piata, relateaza SIBEX, intr-o analiza de piata.
SIBEX: Record de tranzactii pe indicele Dow Jones in luna septembrie

Comparativ cu luna august cresterea a fost de 86%, iar fata de vechiul record inregistrat in iunie 2010 (37.909 contracte) avansul este de 28%. Valoarea schimburilor cu DEDJIA_RON s-a situat in septembrie la 155,94 milioane de dolari.

Contractul futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average, denominat in lei, a fost lansat la tranzactionare in data de 22 ianuarie 2010. Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu este a doua bursa din lume unde se tranzactioneaza contracte futures pe acest indice.

‘Contractul futures pe indicele Dow Jones a venit la momentul potrivit pentru Bursa din Sibiu, asigurand atat reorientarea acesteia catre produse internationale mult mai vizibile cat si maturizarea investitorilor de pe aceasta bursa’, a declarat Darius Cipariu, director general adjunct al Sibex .

‘Faptul ca piata locala are nevoie de un produs puternic si credibil asa cum este indicele Dow Jones l-am observat inca de anul trecut, cand interesul investitorilor pentru contractele pe actiuni locale a inceput sa scada, fenomen care continua si in prezent. Pana acum, estimarile noastre in ceea ce priveste rulajul generat de indicele american pe piata SIBEX, respectiv 250.000 contracte in primul an, sunt foarte aproape de a fi depasite’, a declarat directorul general adjunct al Sibex .

In cele 8 luni de la lansare, pe piata SIBEX au fost incheiate 225.650 contracte DEDJIA_RON, cu o valoare de 742,16 milioane dolari.

Din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, ponderea contractului futures Dow Jones in totalul pe primele noua luni este de circa 55% (2,37 miliarde lei din 4,31 miliarde lei – valoare totala a tranzactiilor). Contractul DEDJIA_RON este astfel lider pe baza acestui criteriu, depasind in topul valorii contractul DESIF5.

Unul din avantajele majore privind tranzactionarea contractului futures DEDJIA_RON este faptul ca, pe acesta piata, functioneaza un market-maker, anume SSIF WBS Romania. Rolul formatorului de piata a fost unul determinant in conturarea volumului de transfer al derivatului pe Dow Jones, participantii avand la dispozitie oricand contrapartea pentru tranzactii.

‘Daca avem in vedere si faptul ca valoarea tranzactiei pentru un contract futures DJIA_RON este de sapte ori mai mare decat cea a unui contract pe actiunile SIF5, atunci cele 225.000 contracte pe indicele american tranzactionate pana in prezent reprezinta echivalentul a peste 1,5 milioane contracte futures pe actiuni. La succesul acestui produs au contribuit marja redusa – de 3 ori mai mica decat in cazul celorlalte contracte futures pe actiuni – dar mai ales prezenta in piata a unui market maker, respectiv SSIF WBS ROMANIA SA’, a mai declarat Darius Cipariu.

Contractul futures ce are ca activ suport cel mai urmarit indice de pe mapamond se tranzactioneaza la Sibex conform unui program prelungit din 15 martie 2010. Deschiderea sesiunii are loc, zilnic la ora 9,45 iar inchiderea acesteia la ora 19:00 (fata de 17:15 pentru restul produselor disponibile). Ratiunile care au determinat bursa sibiana sa prelungeasca programul de tranzactionare pentru DEDJIA_RON au fost determinate de dorinta de a oferi participantilor posibilitatea de a tranzactiona pe o perioada extinsa de timp, simultan cu pietele de pe Wall-Street. unde se tranzactioneaza indicele american. De altfel, unul din argumentele interesului major manifestat de jucatori pentru contractul futures pe Dow Jones este chiar corelarea puternica si permanenta cu piata americana, cea care practic da ora exacta pe plan mondial privind operatiunile bursiere.

Ulterior prelungirii programului Dow Jones, datorita reactiei pozitive a participantilor, programul Sibex a fost prelungit pentru toate instrumentele disponibile.

‘Tot in acest an am relansat si contractul futures pe cursul Aurului – SIBGOLD, iar in septembrie, tot datorita prezentei market makerului au aparut primele rezultate – 2.300 de contracte – un record de tranzactionare si pentru acest instrument. Daca anul acesta este unul de tranzitie de la produsele locale catre cele internationale, pentru 2011 dorim sa vedem piata SIBEX consolidandu-se pe baza celor doua contracte: Dow Jones si Gold’, a concluzionat Cipariu.