- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Speculatii la bursa: Reglari de conturi pe titlurile TLV si RRC

09 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Transferul a 2,5% din actiunile Bancii Transilvania, pentru 10 mil.euro, si a 1,42% din actiunile Rompetrol Rafinare, pentru 3,65 mil euro, a ridicat noi semne de intrebare la Bursa de Valori Bucuresti privind pericolul manipularilor din piata, pe fondul absentei unor instrumente precum vanzarile short.
Speculatii la bursa: Reglari de conturi pe titlurile TLV si RRC

Transferurile spectaculoase de actiuni cu titlurile TLV si RRC efectuate in sedinta de marti de la Bursa de Valori Bucuresti ii determina pe unii brokeri sa creada ca deciziile de „relaxare” luate de BVB si intrate luni in vigoare, ar putea lasa loc unor posibile manipulari de pret pe actiunile mai putin lichide, in conditiile in care volumul zilnic de tranzactionare este si asa unul redus.

Efectele s-ar simti imediat, spun specialistii, micii investitori, pe care Bursa de Valori Bucuresti incearca de ani de zile sa ii atraga, ar avea si mai multe motive sa evite sa intre in piata, iar cei care au deja titluri, sa incerce sa iasa cat mai repede.

Presedintele WBS, Cristian Sima, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca transferurile de ieri de la bursa reprezinta o dovada clara ca piata este vulnerabila la speculatii, estimand ca, in curand, vom asista si la fluctuatii masive de pret.
„In conditiile unei lichiditati de citeva milioane pe zi, sa tranzactionezi astfel de pachete de actiuni e o dovada clar ca cineva a avut un anume interes, mai cu seama ca nu a existat niciun eveniment de care sa legi acest demers”, a spus Sima.

„Daca niste actionari de la Banca Transilvania au interesul sa creasca cotatia cu 30%, pentru ca vor sa vanda un pachet, o pot face fara nicio problema. La fel si in sens opus. Cine ii protejeaza pe clientii normali?„, intreaba brokerul, care propune introducerea vanzarilor in lipsa (short selling), pentru a limita eventualele momente de volatilitate foarte ridicata.

Vanzarea in lipsa reprezinta un instrument prin care un investitor, mizand pe scaderea cotatiei unei actiuni, imprumuta astfel de titluri de la alti investitori sau brokeri, cu promisiunea ca le va inapoia. Le vinde insa rapid, iar apoi le rescumpara la o cotatie mult mai mica. Astfel, din diferenta de pret realizeaza profit, desi nu a detinut niciodata titlurile respective.

„Pretul trebuie lasat sa varieze, la fel ca afara, insa e nevoie de un instrument ca sa te protejezi, iar short-ul va reduce posibilele tentatii de manipulare a pietei„, a mai spus Sima.

Declaratiile lui Sima, dincolo de vaditul interes in promovarea vanzarilor in lipsa, brokerul fiind considerat un specialist in domeniu, vin sa ridice un semn de intrebare foarte serios. Sunt protejati cu adevarat investitorii de interesele marilor jucatori?

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, crede ca nu exista astfel de probleme si ca departamentul de supraveghere al BVB tocmai cu asta se ocupa. Sa observe tranzactiile suspecte si, in caz de nevoie, sa propuna suspendarea celor care sunt menite sa manipuleze piata.

Farmache a declarat, astfel, ca analizele de pana acum au aratat ca aprecierile actiunilor de +/-15%, cat era limita pana acum, au fost intotdeauna legate de un eveniment din viata companiilor, fie el pozitiv sau negativ.

Extinderea limitei de variatie pana la +/-40%, introdusa luni si valabila, in prima faza, numai pentru pentru actiunile din componenta indicelui BET, al celor mai lichide 10 titluri, precum si pentru cele cinci actiuni SIF si titlurile Erste Bank, vine sa creasca nivelul de maturizare a pietei.

„In conditiile in care actiunile erau practic blocate la 15%, investitorii isi puneau logic intrebarea: De ce nu pot merge mai mult?”, a spus Farmache.

El a precizat ca BVB ia in calcul implementarea vanzarilor in lipsa, trimitand un material catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, insa a evitat sa spuna cand ar putea fi aplicate.

Investitorii, influentati masiv de zvonuri

Dincolo de speculatiile privind posibilitatea cresterii controlate a cotatiei unor actiuni, tranzactiile de marti au demonstrat faptul ca, atunci cand exista interese, bursa reprezinta ringul in care pot avea loc tranzactii spectaculoase.

Astfel, dupa ce, la finele lunii august, un membru al Consiliului de Administratie (CA) al Bancii Transilvania, Claudiu Silaghi, a vandut printr-o tranzactie speciala actiuni reprezentand 1,23% din capitalul social, pentru 21,1 milioane lei (5 milioane de euro), marti el a vandut 2,02% din capitalul social al institutiei de credit, pentru 34,83 milioane lei, dupa ce in primele minute de tranzactionare reusise sa cumpere la un pret mai mic 0,37% din actiuni. Silaghi a reusit sa faca astfel un profit intra-day de 79.450 lei.

In total, in piata au fost schimbate 4 pachete de actiuni, la o valoare de circa 10 miloane de euro.

Intr-o alta tranzactie spectaculoasa, 299,8 milioane actiuni Rompetrol Rafinare (RRC), reprezentand 1,42% din capitalul companiei, au fost vandute in piata, in cadrul aceleiasi sedinte, cu 15,5 milioane lei (3,65 milioane euro).

Potrivit BVB, au avut loc peste 175 de tranzactii, ultimele transferuri fiind realizate la un pret de 0,0519 lei, in crestere cu 1,17% peste pretul referinta, stabilit in ziua precedenta.

Potrivit brokerilor, schimburile cu titlurile RRC sunt generate de anuntul CNVM privind acordarea unui termen de 30 de zile grupului Rompetrol, actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (75,32%) si Rompetrol Well Services (51%), pentru a stabili pretul minim pentru oferta publica de preluare a actiunilor la cele doua companii.

Si actiunile societatilor de investitii financiare au marcat un interes major in sedinta de marti, pe fondul speculatiilor privind eliminarea pragului de detinere de 1% la SIF-uri.

Declaratiile senatorului PDL Ovidiu Marian, initiatorul propunerii legislative privind eliminarea pragului, cum ca proiectul va ajunge saptamana viitoare dezbaterea Comisiei de Buget Finante din Senat, iar pana la sfarsitul lunii ar putea fi adoptat de camera superioara a Parlamentului, a generat noi speculatii pe titlurile SIF-urilor, investitorii intrand puternic la cumparare, cel mai mare avans fiind marcat de SIF Oltenia, ale carei actiuni au crescut cu 8,5%.

Pentru a fi adoptat, proiectul mai are insa multi pasi de facut, fiind necesar inclusiv votul Camerei Deputatilor, care este camera decizionala in acest demers.