Economie

SSIF-urile nu mai pot folosi actiunile si banii clientilor ca garantii, fara acordul acestora

27 Mar, 08:06 • Redactia DailyBusiness
Casele de brokeraj vor avea nevoie de acordul scris al clientilor pentru folosirea actiunilor si fondurilor din conturile investitorilor ca garantii pentru operatiunile derulate, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a dispus joi o masura in acest sens.
SSIF-urile nu mai pot folosi actiunile si banii clientilor ca garantii, fara acordul acestora

„Activele unui client pot fi folosite de catre un intermediar, societate de servicii de investitii financiare sau institutie de credit, in scopul garantarii tranzactiilor incheiate pe cont propriu sau in contul altui client, numai in conditiile existentei unui acord expres prealabil, exprimat in scris, al clientului ale carui instrumente financiare se utilizeaza”, se arata in buletinul de activitate publicat joi pe site-ul CNVM.

Arbitrul pietei specifica, de asemenea, ca acordul clientului va trebui sa fie exprimat pentru fiecare operatiune in parte.

„Intermediarii au obligatia de a efectua zilinic in sistemul informatic de evidenta reconcilierea detinerilor de fonduri si instrumente financiare inregistrate in contul fiecarui client si in contul propriu, prin verificarea concordantei dintre obligatiile si detinerile de fonduri si/sau instrumente financiare inregistrate in conturile respective”, se adauga in buletinul CNVM.

Intermediarii pe piata de capital sunt obligati sa se conformeze noilor masuri luate de CNVM in termen de o luna de la data intrarii in vigoare a acestora.