- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

SSIF WBS Romania se mentine lider in topul intermediarilor Sibex

01 Nov, 10:12 • razvan.codorean
SSIF WBS Romania a incheiat luna octombrie din pozitia de lider in topul intermediarilor de la Bursa din Sibiu, cu peste 65.000 de contracte incheiate, relateaza Sibex, intr-un comunicat de presa.
SSIF WBS Romania se mentine lider in topul intermediarilor Sibex

SSIF WBS Romania a inregistrat o crestere 8% a numarului de contracte comparativ cu luna septembrie. Cu acest volum, societatea a ocupat detasat locul intai in topul intermediarilor de la Sibiu, totalul fiind de 3,8 ori mai mare comparativ cu societatea de pe locul secund, SSIF Estinvest SA care a incheiat 17.050 de contracte si a urcat doua locuri fata de septembrie.

Volumul foarte bun realizat de WBS s-a conturat in conditiile in care octombrie a fost din nou o luna cu record de lichiditate pentru contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average. Majoritatea contractelor DEDJIA_RON au fost realizate de SSIF WBS, casa de brokeraj activand ca market-maker pe acest simbol. Societatea in discutie s-a mai remarcat prin activitatea pe contractul SIBGOLD_RON unde, de asemenea, activeaza ca formator piata. SSIF WBS a fost singurul intermediar din primii 10 care a reusit in octombrie sa creasca numarul de contracte comparativ cu luna anterioara.

Pe locul trei in top s-au clasat brokerii de la SSIF Delta Valori Mobiliare cu 16.657 de contracte, casa de brokeraj pierzand o pozitie. Pe patru se afla SSIF Tradeville cu 13.355 de contracte in coborare cu doua pozitii, ca urmare a scaderii cu mai mult de jumatate a volumului tranzactionat.

Pe cinci s-a aflat SSIF Intercapital Invest cu 9021 de contracte incheiate. O alta casa de brokeraj care a coborat o treapta in top a fost SSIF Broker Cluj, ajunsa pe sase, cu 7622 contracte. Pe sapte s-a clasat SSIF KBC Securities cu 6707 contracte, in stationare, in pofida reducerii puternice a tranzactiilor intermediate. Pe locul opt s-au clasat brokerii de la Vienna Investment cu 3766 contracte, societatea fiind nou intrata in top 10 dupa ce nu s-a aflat in acesta ipostaza in septembrie. Fairwind Securities, firma de brokeraj detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu, s-a mentinut pe noua, cu 3165 contracte, in timp ce pe 10 s-au clasat brokerii IFB Finwest cu aproape 3100 de contracte, de asemenea in stationare.

Numarul intermediarilor care au activat in luna octombrie pe piata futures si options la Bursa din Sibiu a fost de 30, acestia incheind in total 81.854 contracte.

SSIF IFB Finwest, lider pe piata Spot

In octombrie, pe segmentul spot administrat de Bursa din Sibiu au tranzactionat 15 intermediari, numarul acestora fiind in stationare fata de septembrie.

Valoarea totala a tranzactiilor a fost de milioane de 43,87 milioane lei, de peste sapte ori mai mare fata de luna precedenta. Cresterea s-a datorat interesului puternic manifestat atat pentru actiunile Prodplast Imobiliare tranzactionate pe ATS-ul administrat de bursa sibiana, cat si pentru actiunile Sibex.

Pentru ambii emitenti, cea de-a zecea luna din an a fost cea mai buna de la lansare, totalul tranzactionat reprezentand recorduri. Concret, in octombrie au fost tranzactionate 4,14 milioane actiuni PPLI, reprezentand circa 20% din capitalul social al emitentului iar transferurile realizate cu titlurile SBX au insumat 3,83 milioane de actiuni, adica aproape 17% din capitalul social al societatii. De la lansarea actiunilor SBX in 22.01.2010 si pana in prezent a fost tranzactionat aproape 51 % din capitalul social al Sibex. Per total, in octombrie, pe piata spot Sibex au fost rulate aproape 8 milioane de actiuni Sibex si PPLI.

SSIF IFB Finwest a fost cel mai activ intermediar si pe piata spot a Bursei din Sibiu, valoarea transferurilor realizate de societate fiind de aproape 11 milioane lei. SSIF WBS, liderul din septembrie, s-a clasat pe doi cu o valoare a tranzactiilor de 8,85 milioane lei. Pe trei s-a aflat SSIF KBC Securities cu o valoare de 7,86 milioane, urmata indeaproape de SSIF HTI cu 7,26 milioane lei. Pe cinci s-a pozitionat SSIF Intercapital Invest cu 6,2 milioane lei. Cu transferuri ce au depasit un milion de lei s-a mai remarcat si SSIF Broker Cluj, aflata pe sase.