- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Teraplast Bistrita: Investitorii pot subscrie de luni la IPO-ul companiei

07 Apr, 07:22 • Redactia DailyBusiness
Investitorii pot subscrie de luni la oferta publica initiala a procesatorului de PVC Teraplast Bistrita. Compania ofera spre cumparare circa 49,65 milioane de actiuni noi, reprezentand 20% din capitalul social actual.
Teraplast Bistrita: Investitorii pot subscrie de luni la IPO-ul companiei

Oferta publica initiala se va desfasura in perioada 7-17 aprilie si are ca scop admiterea la tranzactionare a titlurilor Teraplast, la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Intermediarul ofertei va fi casa de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment.

Investitorii vor putea subscrie actiuni in cadrul ofertei la un pret cuprins intre 1 si 1,40 lei, dar pretul final va fi stabilit in functie de nivelul subscrierilor. Astfel, pretul ofertei va fi acela unde oferta va fi subscrisa de cel putin trei ori sau, in cazul in care nu se subscrie in aceasta masura, va fi stabilit la limita de jos a intervalului, adica 1 leu.

Potrivit prospectului Teraplast, subscrierile efectuate la un pret inferior pretului de oferta nu vor intra in procesul de alocare, fiind considerate respinse, iar investitorii care au cumparat actiuni la acel nivel isi vor primi banii inapoi.

Alocarea actiunilor Teraplast se va face in mod proportional, prin modalitatea pro-rata.

Teraplast are in prezent un capital social de 24,82 milioane lei, divizat in 248,2 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei.

Drepturile de alocare emise de catre Teraplast Bistrita in cadrul ofertei publice initiale vor putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti incepand cu data de 30 aprilie, a declarat directorul general al Raiffeisen Capital&Investment, Dana-Mirela Ionescu.

Teraplast va aplica pentru listarea la Bursa imediat dupa inregistrarea actiunilor si spera sa atraga minim 2.000 de actionari in cadrul ofertei publice initiale, conditie necesara pentru a promova direct la prima categorie a Bursei de Valori.

Teraplast spera sa obtina 58,12 milioane lei

Potrivit prospectului de oferta, daca toate actiunile din cadrul ofertei vor fi vandute la un pret mediu de 1,20 lei, compania va obtine fonduri nete de 58,12 milioane lei.

„Listarea la bursa a pachetului de 20% din actiunile Teraplast are ca scop atragerea de fonduri pentru realizarea investitiilor pe care compania intentioneaza sa le faca anul acesta. Fondurile obtinute in urma ofertei vor fi folosite pentru cresterea capacitatii de productie, extinderea portofoliului de produse si relocarea facilitatilor de productie intr-un parc industrial nou”, a spus Emanoil Viciu, directorul general Teraplast.

Procesatorul de PVC si-a propus investitii de 66 milioane euro in urmatorii sase ani pentru cresterea capacitatii de productie la toata gama de produse.
Cele mai mari investitii sunt planificate pentru anul 2008, cand au fost alocate circa 40% din sumele necesare pentru finantarea acestora, urmand ca pana in 2013 volumul investitiilor sa scada treptat, a mai precizat directorul companiei.
Compania este in prezent intr-un plin proces de mutare a tuturor facilitatilor sale de productie intr-un singur amplasament, in afara orasului Bistrita, care se va incheia la sfarsitul anului 2008. Noul amplasament al parcului industrial se intinde pe circa 20 de hectare in localitatea Saratel, la circa zece kilometri de Bistrita.

Teraplast Bistrita este cel mai mare procesator de PVC din Romania, cu o cota de piata de 36% in segmentu tubulaturii din PVC si de peste 30% in segmentul tubulaturii de polipropilena, conform calculelor companiei pentru anul 2007.

Grupul Teraplast cuprinde trei societati: Teraplast, Plastsistem si Politub. Teraplast detine 70,43% din Plastsistem si 50% din Politub, restul fiind detinut de Sicotub, un producator important de tevi din plastic din Franta.