- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Titlurile a 5 companii au inchis sedinta de luni la maximele zilei

26 May, 16:54 • Redactia DailyBusiness
Motivele cresterii de peste 5 ori a rulajului bursier, precum si maximele inregistrate in sedinta de luni de actiunile a 5 companii (Azomures, Oltchim, Amonil, Altur, Oil Terminal), au fost explicate de brokeri pentru DailyBusiness.
Titlurile a 5 companii au inchis sedinta de luni la maximele zilei

„Astazi (luni-n.r.) s-a simtit prezenta unui cumparator mare, sau a mai multora, care au lasat impresia ca vor sa-si creeze un portofoliu”, a declarat pentru DailyBusiness Adrian Barbulescu, director-adjunct operatiuni la SSIF Prime Transaction.

„Este posibil sa fi fost si fonduri de pensii private. Este un semn ca au aparut niste cumparatori interesati de piata romaneasca, cu bani”, a mai spus Barbulescu.

La randul sau, Alexandru Gavrila, broker SSIF Romintrade, crede ca lichiditatea BVB a crescut si datorita sectorului financiar.

„Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat schimburi peste valorile medii, poate datorita sentintei data vineri de Instanta, in cazul procesului cu Cocor. Rulajele erau deosebit de mici inainte”, a precizat Gavrila.

Barbulescu de la Prime Transaction ofera aceeasi explicatie pentru cresterea rulajului pe actiunile SIF Transilvania, dar recomanda prudenta in cazul acestora.

„Consider ca e bine sa ai o atitudine prudenta, avand in vedere ca situatia este inca incerta”, a punctat reprezentantul Prime Transaction.

El a aratat ca o particularitate a sedintei de luni au fost maximele consemnate pe titlurile a 5 companii.

„Pe langa titlurile Azomures, au fost alte 4 actiuni care au inchis la maximele zilei, ca Oltchim, Amonil, Altur si Oil Terminal„, a mentionat Barbulescu.

Oficialul Prime Transaction a mai precizat ca aceste titluri au ajuns la maximul la care se mai puteau tranzactiona in sedinta de luni, ramanand fara vanzatori spre finalul sedintei.

„Evolutia de astazi (luni – n.r.) a acestor actiuni lasa impresia ca si maine (marti – n.r.) ar putea inregistra presiune la cumparare„, anticipeaza Barbulescu.

Gavrila de la SSIF Romintrade a aratat ca lichiditatea a fost crescuta, iar piata a inregistrat o usoara tendinta ascendenta in ciuda faptului ca piata americana a fost inchisa luni.

Barbulescu a subliniat ca in conditiile in care piata americana a fost inchisa, celelalte piete au fost lasate liber, si au incercat sa-si creeze propriile tendinte.

„Totusi, nici macar luni nu a fost o zi buna din punct de vedere al lichiditatii, avand in vedere rulajele inregistrate in perioadele de crestere, de la finele lui 2006 si din 2007”, a conchis Alexandru Gavrila de la SSIF Romintrade.