- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Titlurile de stat vor fi tranzactionate la BVB incepand din luna iunie

09 Apr, 14:58 • Redactia DailyBusiness
Titlurile de stat vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in iunie, a anuntat miercuri Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.
Titlurile de stat vor fi tranzactionate la BVB incepand din luna iunie

Titlurile de stat vor fi tranzactionate, simultan, la BVB si pe piata secundara.

„Cel putin 20% din titlurile de stat vor fi listate la Bursa, restul fiind tranzactionate pe piata interbancara”, a precizat ministrul Finantelor.

Pentru listarea titlurilor de stat la BVB, a fost alcatuita o comisie formata din cate doi reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

„Vom incepe in luna mai simularile, si potrivit calendarului stabilit cu BNR si cu Comisia Nationala de Valori Mobiliare, ar trebui ca, in luna iunie, titlurile de stat sa fie o realitate a Bursei de Valori Bucuresti”, a declarat, miercuri, Vosganian.

El spera ca prin acest proces, fondurile private de pensii sa poata plasa banii pe care ii vor primi de la buget incepand cu luna mai.

„Este foarte important sa existe o piata lichida a titlurilor de stat, pentru ca ele sunt o investitie sigura si profitabila pentru fondurile de pensii”, a precizat ministrul. Cele 18 fonduri de pensii private din pilonul II vor incepe sa primeasca banii de la clientii atrasi incepand cu luna mai.

Presedintele BVB, Stere Farmache a declarat ca prezenta titlurilor de stat va fi o solutie pentru piata de capital, tinand cont de conditiile dificile din piata, deoarece investitorii s-ar fi orientat catre aceste titluri, care sunt sigure, in ciuda radamentului mai mic.

Oficialii Bursei evita sa faca aprecieri legate de nivelul lichiditatii pe care il vor atinge aceste titluri. „Pentru viitor, este greu de anticipat care va fi volumul tranzactiilor cu titluri de stat pe piata de capital”, a declarat Stere Famache, presedintele BVB.