- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Top 10 – cele mai cautate actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti

17 Nov, 00:01 • razvan.codorean
Actiunile bancilor, societatilor de investitii, firmelor petroliere si cele ale Bursei genereaza cel mai mare interes pentru investitorii de pe piata de capital. Potrivit expertilor, rezultatele financiare pe trimestrul trei confirma interesul pentru aceste actiuni si potentialul de crestere din 2011.
Top 10 - cele mai cautate actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti

Potrivit datelor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cel mai mare interes in ultimele 20 de sedinte, calculat in functie de valoarea totala a tranzactiilor, l-a marcat SIF Oltenia (SIF 5), cu 30,3 milioane de titluri tranzactionate, in valoare de 42,9 milioane lei. De la inceputul lunii noiembrie, actiunile s-au depreciat cu 9 bani, de la 1,43 la 1,34 lei/titlu.

Pe de alta parte, cele mai cautate titluri in ultima saptamana au fost cele ale OMV Petrom. Investitorii au tranzactionat 36,5 milioane de actiuni, in valoare de 12,1 milioane de lei. Titlurile SNP erau cotate marti la 0,33 lei/actiune, cu 1 ban peste nivelul de la 1 noiembrie.
[img=1020][/img]

In topul celor mai cautate actiuni din noiembrie de la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile SIF 5 sunt urmate de cele ale BRD, cu 2,3 milioane actiuni tranzactionate in ultimele 20 de sedinte, in valoare totala de 28,4 milioane de lei. Pe locul trei se situeaza titlurile SIF Moldova (22,8 milioane de actiuni, in valoare de 27,4 mil.lei) si abia pe locul patru gasim OMV Petrom cu un volum de 64,3 milioane de titluri tranzactionate in valoare de 21,5 milioane de lei.

Top 10 mai include, in ordine, titlurile Banca Transilvania, Bursa de Valori Bucuresti, SIF Transilvania, SIF Banat Crisana, SIF Muntenia si Erste Group.
[img=1021][/img]

In clasamentul ultimelor 5 sedinte de tranzactionare, alaturi de Petrom si SIF5, pe podium s-a situat BRD, cu 705.926 actiuni tranzactionate, in valoare de 8,5 milioane de lei. Titlurile BRD valorau marti la BVB 12,3 lei pe actiune, acelasi pret la care erau cotate si la inceputul lunii noiembrie.

Top 10 – cele mai cautate actiuni din ultimele 5 sedinte mai include, in ordine, titlurile SIF Moldova (6,3 mil. actiuni – 7,1 mil. lei), Bursa de Valori Bucuresti (155.727 titluri – 5,6 mil. lei), SIF Transilvania (7,1 mil. actiuni – 3,8 mil. lei), Banca Transilvania (2,7 mil.actiuni – 3,5 mil. lei), SIF Muntenia (4,8 mil.actiuni – 3 mil. lei), SIF Banat Crisana (2,1 mil. actiuni – 2,2 mil. lei) si Erste Group (10.268 titluri – 1,4 mil. lei).

In total, investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti au tranzactionat, in ultima luna, actiuni in valoare 190,2 milioane de lei din care 56,8 milioane de lei in ultima saptamana.

Actiuni cu potential

Datele BVB confirma estimarile analistilor privind potentialul titlurilor tranzactionate la Bursa. In ce priveste actiunile societatilor de investitii financiare (SIF), OMV Petrom, BRD Soc Gen si Banca Transilvania, analistii vad o apreciere a acestora, in ton cu evolutia rezultatelor financiare si posibila iesire din criza in 2011.

Potrivit expertilor de la societatea de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment (RCI), preturile actiunilor societatilor de investitii financiare ar putea creste cu procente cuprinse intre 30% si peste 100%.

Cel mai mare potential de crestere dintre SIF-uri il au actiunile SIF Oltenia (SIF5), in conditiile in care tinta de pret stabilita pentru acestea este de 2,04 lei/actiune fata de 1,34 lei/titlu in sedinta de marti. Societatea de investitii financiare a raportat in trimestrul al treilea un rezultat net de 73,2 milioane de lei, cu peste 63% mai mic fata de cel obtinut in perioada similara a anului trecut, de 198,12 milioane lei.

Dincolo de SIF-uri, printre cele mai interesante actiuni de la BVB, din punct de vedere al potentialului de crestere, se afla titlurile OMV Petrom, unde analistii vad un posibil avans de la 0,33 la 0,42 lei/actiune.

Cei mai optimisti sunt expertii de la Alpha Finance, care coteaza titlurile SNP la un pret tinta de 0,42 lei, iar cei mai rezervati sunt analistii de la Tradeville, care vad un pret tinta de 0,38 lei/actiune.

OMV Petrom a incheiat primele 9 luni din 2010 cu profit net de 1,41 miliarde lei (337,2 milioane euro), in crestere cu 46,3% fata de cel din perioada similara a anului.

Din randul celor mai tranzactionate titluri de la BVB, cu un potential de crestere se remarca si actiunile BRD- Societe Generale.

Expertii Tradeville au calculat, in ultimul raport de analiza pe BRD – Societe Generale, un pret-tinta pentru finalul anului de 12,3 lei pe actiune. Pretul a fost deja atins in aceasta luna, iar in prezent stationeaza.

BRD – Groupe Societe Generale a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 474 milioane de lei (113 milioane de euro), in scadere cu 28% comparativ cu perioada similara din 2009.

Ce alte actiuni au potential de crestere in perioada urmatoare, puteti afla dintr-o analiza DailyBusiness.ro publicata recent.