- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tradeville: Firmele din sectorul farmaceutic listate la bursa au potential de crestere

03 Nov, 10:35 • razvan.codorean
Expertii de la compania de servicii financiare Tradeville estimeaza ca cele doua companii romanesti din sectorul farmaceutic prezente pe Bursa de Valori Bucuresti, Antibiotice si Biofarm, pot aduce investitorilor castiguri importante, pe fondul aprecierii actiunilor.
Tradeville:  Firmele din sectorul farmaceutic listate la bursa au potential de crestere

Potrivit unei analize Tradeville, expertii considera ca ” la preturile actuale (28 octombrie 2010), actiunea Antibiotice Iasi are in continuare potential de crestere de 15% – 20% in urmatorul an”.

In ceea ce priveste titlul Biofarm, Tradeville afirma ca „in urma evaluarii Biofarm prin metodele discounted cash flow si metoda comparativa a multipliilor, am obtinut rezultate contradictorii. Actiunea Biofarm este subevaluata in comparatie cu titlurile companiilor similare din Europa si supraevaluata daca tinem cont de perspectivele de crestere pe termen lung a afacerilor companiei” .
Potrivit analizei Tradeville, desi Romania se afla in continuare in recesiune, in 2010 valoarea pietei pharma este estimata sa creasca cu aproximativ 5%, pana la 2.05 mld euro.

Analiza Biofarm releva ca, la capitolul profitabilitate, „Biofarm a avut cel mai ridicat randament al capitalurilor (14.4%) in 2009. Cu toate acestea, in ultimii 4 ani compania bucuresteana nu a reusit sa mentina un nivel stabil al indicatorului, acesta diminuandu-se de la 20% in 2005 la 8.9% in 2007. In 2008, Biofarm a inregistrat pierderi, motiv pentru care ROE nu a fost calculat. Desi inregistreaza un randament mai scazut al capitalurilor (ROE mediu intre 2004 – 2007 a fost de 12%) in comparatie cu Biofarm, Antibiotice a oferit mai multa stabilitate actionarilor. Compania ieseana a realizat profit in 2008 si 2009, in timp ce BIO a trecut pe pierdere in 2008 din cauza deprecierii portofoliului de actiuni”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit datelor Tradeville, in perioada 2001 – 2007 piata farmaceutica din Romania a inregistrat un ritm de crestere de 22.5%, iar in perioada 2008-2010 rata medie de crestere a scazut la aproximativ 6% (pentru 2010 am estimat un avans de aproximativ 5%).

In 2000, piata farmaceutica era evaluata la 473 mil euro, in timp ce ultimele date oficiale aferente anului trecut indica un nivel de 1.9 mld euro, de patru ori mai mare.

Desi a inregistrat un avans consistent in ultimii 10 ani, piata farmaceutica din Romania este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeana.

Potrivit datelor Cegedim din 2009, un roman cheltuie in medie aproximativ 130 $ pe medicamente pe an, fata de media la nivel european care este de 560 $/locuitor/an.

Potrivit datelor OECD actualizate pentru 2008, media consumului de medicamente per capita in Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Estonia este de 400 $.

„Din aceasta perspectiva concludem ca piata din Romania are in continuare potential de crestere. Un alt argument in acest sens este procesul de imbatranire al populatiei ce va conduce cel mai probabil la o majorare a cererii de medicamente”, se mai spune in analiza Tradeville.