- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tradeville: Titlurile Dafora Medias s-ar putea aprecia de la 0,133 la 0,16 lei pana la finele anului

06 Oct, 13:29 • razvan.codorean
Brokerii de la Tradeville vad un pret tinta pentru actiunile companiei de foraj Dafora Medias de 0,1606 lei in urmatoarele trei luni, fata de pretul de inchidere din 30 septembrie (0,133 lei/actiune).
Tradeville: Titlurile Dafora Medias s-ar putea aprecia de la 0,133 la 0,16 lei pana la finele anului

Potrivit unei analize de piata realizate de compania de brokeraj, actiunea Dafora este subevaluata fata de companiile europene ce se incadreaza in acelasi sector.

„Consideram ca metoda relativa price multiple ofera o imagine mai buna a potentialului firmei, la un multiplu P/BV de 0,77 fata de media europeana de 1,1 compania din Medias fiind subevaluata”, se precizeaza in raport.

Expertii de la Tradeville afirma ca evolutia companiei comporta si destule riscuri, care pot duce titlurile Dafora la 0,122 lei/actiune, fata de pretul de inchidere din 30 septembrie (0,133 lei/actiune).

„Estimarile inexacte din BVC (bugetul de venituri si cheltuieli – n.r.) privind activitatea companiei din utimii doi ani, ne fac sa privim cu precautie prognoza oficialilor Dafora privind cresterea cifrei de afaceri in 2010 (de 19% – n.r). Consideram ca o marja operationale de peste 15% nu este sustenabila”, se precizeaza in analiza Tradeville.

Analistii iau in calcul faptul ca „veniturile diviziei de constructii au atins un maxim in 2007, si au intrat pe un trend de-scendent in 2008 si 2009 odata cu acutizarea crizei globale, anul trecut compania inreg-istrand o cifra de afaceri pe acest segment de doar 52 mil. lei, cu 50% mai mica decat in 2008”.

In plus, „rentabilitatea utilizarii activelor (indicator calculat ca produsul dintre marja neta si rata utilizarii activelor) a inceput insa sa scada inca din 2006 din cauza utilizarii ineficiente a activelor (marja neta a continuat sa creasca pe parcursul lui 2006)”.

Pe de alta parte, analistii remarca faptul ca „gradul de indatorare al companiei de 177%, exprimat prin raportul dintre datorii totale si capitaluri proprii, este usor ridicat, depasind media de 166% la nivel european al companiilor din acelasi sector”.

„Avand in continuare un grad ridicat de indatorare, componenta financiara va afecta negativ rezultatele companiei si in urmatorii ani.”, se mai precizeaza in analiza.

Tradeville remarca insa faptul ca „in primele 9 luni ale anului curent oficialii Dafora au semnat patru contracte in valoare totala de aproximativ 103 mil. lei ce se intind pe perioade intre 6 si 18 luni”.

Iar aceste contracte „pot sustine o cifra de afaceri anuala de 50 mil. euro fara investitii majore”.

Dafora Medias este una dintre cele mai mari companii de pe piata de foraj din Romania, executa servicii de foraj onshore pentru petrol, gaze naturale si ape geotermale.