- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

UNPR cere investigarea influentei lui Dinu Patriciu asupra Bursei

20 Mar, 17:20 • Redactia DailyBusiness
Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) cere o investigatie in legatura cu declaratile omului de afaceri Dinu Patriciu legate de criza de pe piata de capital.
UNPR cere investigarea influentei lui Dinu Patriciu asupra Bursei

„Cerem Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) sa se pronunte daca declaratiile facute de Dinu Patriciu sunt de natura sa influenteze sau nu piata bursiera in acest moment”, a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.

El sustine ca declaratiile celui mai bogat roman, cu o avere de circa 2,5 miliarde de dolari, pun in pericol stabilitatea pietei.

Potrivit acestuia, un singur investitor, oricat de important ar fi, nu are dreptul sa influenteze evolutia pietei prin simple speculatii.

„Aroganta de care da dovada omul de afaceri Dinu Patriciu prin impunerea unui punct de vedere total opus celui enuntat deja de BVB si brokerii care activeaza in piata trebuie penalizata”, a afirmat Milut.

„Nu ne amintim ca domnul Patriciu sa fi construit o rafinarie si nici nu cunoastem o regiune pe glob unde sa fi sapat dupa petrol. Reamintim domnului Patriciu ca are antecedente penale pentru influentarea pietei bursiere, iar castigurile sale sunt realizate in mare parte si ca urmare a speculatiilor pe care le-a practicat cu succes pana in prezent”, a mai spus presedintele UNPR.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat miercuri ca piata de capital autohtona trece printr-o criza profunda.

„Nu investesc in piata de capital romaneasca. Cand a cincea banca din State (Bear Stearns – n.r.) se prabuseste, eu vreti sa am incredere in piata romaneasca? Prefer sa investesc in hedge fund-uri, instrumente derivative si in tot felul de actiuni pe alte piete de capital, care pot oferi randamente bune pe termen mediu si lung in conditiile unei piete in criza”, a afirmat Dinu Patriciu, presedintele si directorul executiv al grupului petrolier Rompetrol.