Economie

Va bantui fantoma esecului Petrom si celelalte privatizari?

27 Jul, 00:04 • traian.badulescu
Statul continua planul listarilor pe Bursa, in ciuda esecului ofertei Petrom, prin care vroia sa atraga circa 600 mil. euro. Cititi intr-un articol DailyBusiness.ro ce obstacole va avea acesta de depasit ca celelalte vanzari de pe lista sa se incheie cu succes.
Va bantui fantoma esecului Petrom si celelalte privatizari?

„Cu siguranta va avea o influenta (esecul ofertei Petrom asupra celorlalte vanzari – n.r.). Este un semnal negativ care ramane ca un reper”, a spus Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

El a adaugat ca viitoarele oferte vor avea succes daca autoritatile statului inteleg ca pentru acest lucru trebuie indeplinite anumite criterii.

„In primul rand, trebuie sa analizeze foarte bine vremurile. Iar daca acestea nu sunt favorabile, sa vina cu beneficii pentru a invinge reticenta investitorilor. Cel mai mare beneficiu este pretul”, a punctat brokerul IFB Finwest.

El a adaugat ca trebuie realizata si o promovare bine marketata. „In cazul Petrom consider ca a lipsit cu desavarsire”, a spus Chisu.

Acesta a mai mentionat ca, nu in ultimul rand, statul ar trebui sa atraga un consortiu puternic de ale carui recomandari sa tina cont.

El a precizat ca metoda de vanzare aplicata de consortiul condus de rusii de la Renaissance in cazul Petrom a fost nepotrivita pentru piata locala (licitatie cu book inchis-n.r.). „E prea devreme pentru piata de capital a Romaniei pentru asa ceva. Noi nu suntem o tara cu 1 milion de investitori sau cu fonduri de investitii cu miliarde de euro in conturi”, a mai spus brokerul IFB Finwest.

O parere similara are la randul sau si seful unei case de brokeraj care a dorit sa-si pastreze anonimatul. „Normal ca va fi un efect, si unul major”, a spus acesta referindu-se la influenta esecului ofertei Petrom asupra viitoarelor privatizari pe Bursa.

De asemenea, acesta considera ca termenul de pana la finele anului pentru listarea a cate 15% din Transelectrica si Transgaz este unul nerealist.

Pe de alta parte, Virgil Zahan, directorul general al casei de brokeraj Goldring, apreciaza ca, in mod normal, nu ar trebui sa existe vreo influenta a acestui esec asupra viitoarelor oferte.

Totul depinde de ce intermediar va fi ales si de metoda de vanzare selectata„, a mentionat Zahan.

El a explicat ca esecul ofertei Petrom nu a fost cauzat de intermediar, cat de promovare si de modul de subscriere. „Nu a venit nimeni sa ma intrebe cum sa subscrie actiuni Petrom in oferta”, a spus Zahan, precizand ca din cauza ca nu a fost suficient promovata, oferta nu a atras investitori noi.

In ceea ce priveste retinerea statului de a vinde actiunile din oferta la un pret cu 10% mai mic fata de cel minim stabilit, Zahan a spus ca „e foarte bine ca s-a zgarcit. Asa ar trebui sa faca orice vanzator”.

Daca statul ar fi acceptat sa vanda la acel pret, cu 10% mai mic, atunci investitorii s-ar fi asteptat la discount-uri la fel de mari si in cazul celorlate oferte de actiuni la companii nationale. „Daca investitorii ar sti ca peste 6 luni statul ar scoate la vanzare actiuni cu un discount atat de mare, atunci nu ar mai cumpara acum, din piata, actiuni Transelectrica si Transgaz”, a spus Zahan.

El a adaugat ca ofertele ar trebui sa se faca la un pret fix, apropiat de cel din piata.

Zahan este increzator ca ofertele secundare de vanzare a inca 15% din Transgaz si Transelectrica s-ar putea derula pana la finele anului. „Se pot realiza, cu conditia ca si contextul international sa fie favorabil”.

Si Ioan Rusu, director general adjunct al Transgaz, apreciaza ca ofertele secundare vor putea avea loc pana la finele anului, daca asa a anuntat Ministerul Economiei. De asemenea, el nu crede ca viitoarele oferte vor fi influentate de esecul Petrom ci mai degraba de starea generala a tarii.

„E clar ca Transgaz inseamna altceva, dar suntem intr-o societate care are caracteristicile ei, nu putem sa ne abatem”, a spus Rusu.

El a mentionat ca, probabil, altele erau rezultate daca Transgaz nu se lista la inceputul lui 2008, ci un an mai tarziu.

Si Rares Nilas, directorul general al BT Securities, considera ca sunt sanse ca statul sa-si respecte calendarul listarilor pe Bursa.

„In cazul Petrom nu a acceptat nicio propunere de amanare din partea consultantilor. A preferat sa-si mentina obligatiile politice asumate fata de FMI, dar nu intotdeauna decizia politica se potriveste cu cea economica”, a explicat oficialul BT Securities.

El a mentionat ca succesul viitoarelor listari va depinde de ceea ce se va intampla in septembrie pe plan international.

„Pietele se vor linisti dupa 2 august. Nimeni nu crede ca SUA vor intra in default”, a mai spus seful BT Securities, una din casele de brokeraj care a intermediat oferta Petrom.

Ministerul Economiei a anuntat marti ca oferta publica primara pentru listarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica se va realiza prin majorari de capital de 10% si ca va vinde cate 15% din actiunile Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) pana la sfarsitul anului in curs prin oferta publica secundara.

De asemenea, potrivit Ministerului Economiei, oferta de vanzarea 9,84% din capitalul OMV Petrom (SNP) va fi reluata in prima parte a anului viitor, dupa ce operatiunea derulata in luna iulie a esuat din cauza ca subscrierile nu au depasit pragul de 80%.