- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Va fi Bursa afectata de \”scandalul Chelu\”? Afla ce spun actorii din piata

22 Nov, 12:05 • traian.badulescu
Scandalul presupusei mite in care este implicat Catalin Chelu, unul dintre cei mai mari investitori de pe piata locala de capital, ar putea avea efecte negative asupra Bursei, potrivit investitorulului Adrian Caramiha. Cristian Sima, actionar al casei de brokeraj WBS Holding, apreciaza insa ca bursa locala este atat de mica, incat "nici o bomba atomica" nu o va putea influenta.
Va fi Bursa afectata de \scandalul Chelu\? Afla ce spun actorii din piata

„Cum sa nu afecteze acest scandal Bursa, dupa ce mai toate ziarerele au spus saptamana trecuta despre Catalin Chelu ca este cel mai mare investitor de la Bursa?”, s-a intrebat retoric Adrian Caramiha, investitor pe piata de capital.

Acesta a mentionat pentru DailyBusiness.ro ca efectele scandalului asupra Bursei se vor vedea treptat, pe masursa ce vor aparea numele unor companii listate in dosarele in care omul de afaceri Catalin Chelu este implicat.

„Cata vreme vor aparea informatii noi legate de dosarele in care este implicat si in care sa fie mentionate numele companiilor listate la care are actiuni, este posibil ca acestea sa fie afectate”, a adaugat Adrian Caramiha.

El a mentionat ca deja s-au vehiculat in cateva dosare numele a trei companii in care Chelu detine actiuni, printre care Alprom si Celule Electrice.

Caramiha apreciaza ca in conditiile in care va fi retinut pentru mai mult timp, Catalin Chelu, ca si alti oameni de afaceri „aflati intr-o situatie privativa”, ar putea sa-si lichideze o parte din actiuni.

Dar tinand cont de conditiile actuale din piata, cand lichiditatea Bursei nu depaseste de regula 3 milioane euro pe zi, este putin probabil ca omul de afaceri galatean sa-si vanda din detineri.

Pe de alta parte, Cristian Sima, actionar al casei de brokeraj WBS Holding, apreciaza ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este atat de mica, incat „nici o bomba atomica nu o va putea influenta”.

La randul sau, Stere Farmache, presedintele BVB, considera ca scandalul presupusei mite nu va avea nicio influenta asupra Bursei, intrucat Catalin Chelu este doar un investitor si nu are niciun fel de pozitie in structurile acesteia.

Chelu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile duminica dimineata, fiind acuzat de dare de mita si cumparare a influentei.

Potrivit Directiei Nationale a Anticoruptiei (DNA), Catalin Chelu i-a promis lui Valentin Fatuloiu, initial, 1 milion de euro pentru a nu-si indeplini atributiile din Planul National de Combatere a Evaziunii Fiscale, cuantumul fiind schimbat, cu ocazia intalnirii din 12 noiembrie, la 50.000 euro si foloase de 270.000 euro.

Valentin Fatuloiu este secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.

Catalin Chelu (44 ani) este unul dintre cei mai mari investitori de pe piata de capital, avand actiuni la SIF-uri si alte companii, dar si propria casa de brokeraj – City Invest.

Omul de afaceri galatean se plaseaza pe locul 312 in Topul Forbes 500 miliardari romani, cu o avere estimata la 17 milioane de euro.