- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Valentin Ionescu preia de luni conducerea Bursei de Valori Bucuresti

27 Sep, 09:30 • razvan.codorean
Brokerul Valentin Ionescu (foto) va prelua de luni functia de director general al BVB. Brokerul are o misiune aproape imposibila - sa creasca lichiditatea, sa aduca mai multi emitenti si sa pregateasca listarea Fondului Proprietatea si a companiilor de stat.
Valentin Ionescu preia de luni conducerea Bursei de Valori Bucuresti

Valentin Ionescu (38 ani) o inlocuieste pe Anca Dumitru, care va ramane in executivul BVB, ca director general adjunct.

Schimbarea in conducerea executiva a BVB a fost anuntata pe 26 august, la doar doua zile dupa scandalul provocat de informatiile contradictorii privind demisia si, ulterior, retragerea demisiei lui Daniel Tepes din functia de administrator al Bursei.

Valentin Ionescu a lucrat, pana in prezent, in domeniul bancilor de investitii si al societatilor de brokeraj, precum Euroinvest Bank AG Viena si Wood & Company Financial Services a.s. Praga.

Este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, detine o diploma de MBA eliberata de CNAM Paris si de ASE Bucuresti cu masterat in „Dezvoltarea economica a companiei”. De asemenea are studii in specializarea „Finante -Administrare de Portofoliu” prin programul Universitatii Georgetown, SUA, precum si o diploma in „Management Bancar” eliberata de CODECS Romania.

Planurile lui Valentin Ionescu

Membrii Consiliului Bursei de Valori Bucuresti isi pun mari sperante in Ionescu. Intr-o perioada in care bursa pare sa fi fost parasita de investitori, tranzactiile zilnice fiind extrem de reduse, actionarii BVB spera ca Ionescu sa aiba solutii pentru iesirea din criza.

Ionescu este un broker experimentat, a activat atat pe piata locala cat si pe cele regionale si pare omul potrivit pentru aceasta perioada. Cel putin asta spera presedintele BVB, Stere Farmache.

”Pe Ionescu il cunosc din 1995, cand activa ca broker. Are multa experienta, are o buna intelegere a mecanismelor pietelor, vine din mediul privat si stie ca in setul de performanta al unei companii, rezultatele financiare sunt cele primordiale”, a declarat Farmache. ”Ionescu are un profil uman potrivit, este o persoana echilibrata, va putea sa gestioneze perioadele critice”, a declarat, recent, presedintele BVB.

Proaspatul director al Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, are planuri ambitioase. Ar vrea ca bursele romanesti sa fuzioneze in cadrul unei entitati care sa joace un rol important atat pe plan local cat si in regiune.

”In opinia mea, ar trebuie sa existe o singura bursa si competitia sa fie la nivel regional sau global. Bineinteles, actionarii ar trebui sa se puna de acord pentru a crea o singura bursa”, a afirmat Ionescu.

O singura bursa pe piata ar insemna mai putine batai de cap pentru noul director. In primul rand, ar scapa de concurenta acerba a bursei din Sibiu.

Ionescu spune ca unul dintre principalele sale obiective este de a aduce mai multe companii la bursa. ”Este clar ca va trebui sa facem lobby catre companii sa se finanteze prin bursa. Este cea mai ieftina si cea mai buna solutie”, a declarat Valentin Ionescu.

Pe de alta parte, noul director general al BVB a declarat ca va insista pentru promovarea instrumentelor care sa creasca lichiditatea, de la ETF-uri, la derivate. ”Trebuie sa gasim solutii pentru cresterea lichiditatii, pentru a oferi investitorilor mai multe posibilitati de tranzactionare”, a mai declarat Ionescu.

Noul director al BVB a precizat ca vede o colaborare mai stransa cu bursele din regiune. ”Am lucrat atat la Praga, cat si la Viena. Mi-am facut contacte la bursele regionale, sper sa le pot folosi si sa aduc un plus de valoare”, a mai spus Ionescu.