- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

VES Sighisoara vrea sa-si dubleze productia de seminee in 2009

08 May, 12:59 • Redactia DailyBusiness
Producatorul de vase emailate si seminee VES Sighisoara estimeaza ca va produce 40.000 seminee in 2009, de doua ori mai multe decat anul acesta, a declarat joi Ioan Ciotlos, directorul general al companiei.
VES Sighisoara vrea sa-si dubleze productia de seminee in 2009

Orientarea pe fabricarea semineelor a fost generata de scaderea vanzarilor pe segmentul convectoarelor pe gaz, a explicat Ciotlos.

Daca in 2007, semineele au marcat pana la 20% din cifra de afaceri a companiei, in 2008 acestea vor reprezenta 30% din totalul afacerilor, preconizeaza Ciotlos. Pretul mediu al unui semineu la poarta fabricii este de 125 euro.

In 2009, VES Sighisoara intentioneaza sa mai produca alte 20.000 de aparate de incalzit si gatit, ca sobe, convectoare si grilluri, care alaturi de cele 40.000 de seminee sunt reunite sub gama Caldi si vor asigura companiei o cota de 40% pe piata de profil, potrivit estimarilor directorului general.

Cererea pentru convectoare pe gaz s-a redus drastic, la 10.000 de unitati in prezent, ca urmare a scumpirii gazelor naturale, a afirmat Ioan Ciotlos. Afacerile VES Sighisoara au fost puternic influentate de scaderile de pe aceasta piata, in conditiile in care producea, in medie, circa 50.000 de convectoare pe an.

Astfel, compania s-a orientat catre productia de seminee si sobe de incalzit si gatit. „Am fortat pe aceste categorii. Scaderea de 40%, cauzata de reducerea cererii de convectoare, nu a putut fi asimilata integral de celelalte produse”, a explicat Ciotlos.

Afacerile VES au scazut anul trecut cu 13%, de la 49,5 milioane lei, la 43,1 milioane de lei. Profitul net al companiei s-a injumatatit anul trecut, de la 1,19 milioane de lei la 548.000 lei.

Ciotlos a explicat profitul in scadere prin cursul defavorabil euro-leu si prin discounturile oferite retelelor de magazine cliente, ca Baumax, Metro, Bricostore si Selgros (pentru vase emailate).

Pentru anul 2008, compania si-a bugetat o cifra de afaceri de 44,6 milioane lei, cu 3,5% peste nivelul consemnat anul trecut.

Ciotlos a mai spus ca societatea intentioneaza sa-si majoreze capitalul social in acest an. „Vrem sa renuntam la finantarile cu credite de la banci si intentionam sa obtinem fondurile necesare prin derularea unei majorari de capital, prin emisiune de titluri noi. Inca nu am stabilit suma pe care vrem sa o cerem actionarilor, insa compania ar avea nevoie de circa 5 milioane euro”, a precizat directorul general al VES Sighisoara.

Actiunile companiei au intrat, joi dimineata, la tranzactionare la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, dupa transferul de pe Rasdaq.

La deschidere, titlurile inregistrau o crestere de 0,59%, la 0,171 lei/actiune.

VES Sighisoara are un capital social de 8,6 milioane lei, divizat in 86,4 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Potrivit celor mai recente raportari, cel mai mare actionar al producatorului de vase emailate este o persoana fizica, Bucur Idifta, cu 11,54% din actiuni. In structura actionariatului se mai regasesc o alta persoana fizica, Maria Tilinca – 10% si societatea de servicii de investitii financiare (SSIF) WBS Romania – 5,07%.