- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Concedieri masive şi la Spotify, s-a anunţat reducerea cu 6% a personalului

23 Jan, 20:21 • Dobran Viorel
Amazon.com a desfiinţat miercuri locuri de muncă în Statele Unite, Canada şi Costa Rica, ca parte a unui plan de a concedia 18.000 de angajaţi. Microsoft anunţă într-un document bursier concedieri masive, peste 10.000 de angajaţi până la sfârşitul lui martie.
Concedieri masive şi la Spotify, s-a anunţat reducerea cu 6% a personalului

Concedieri masive la marii companii don lume. Numărul unu mondial al platformelor audio, grupul suedez Spotify, anunţă luni reducerea cu 6% a personalului – adică aproximativ 600 de posturi -, ultimul dintr-o serie de giganţi ai Internetului care face concedieri, relatează AFP.

”În următoarele ore vor avea loc interviuri individuale cu angajaţii vizaţi”, anunţă într-un mesaj destinat angajaţilor, publicat pe site-ul grupului, directorul general Daniel Ek, unul dintre cofondatorii puternicei companii de muzică obline. Spotify este cotat la bursă, la New York.

Această iarnă este marcată de concedieri în serie în mass-media americane, CNN, Vox Media, The Washington Post, o tendinţă care continuă pe fondul climatului economic sumbru, potrivit AFP.

„Fac parte din grupul celor concediaţi de NBCInvestigates (NBC). O să-mi fie dor, dar sunt recunoscătoare pentru timpul petrecut aici”. La fel ca Emily Siegel, care nu a vorbit în detaliu în acest mesaj publicat pe Twitter, mai mulţi jurnalişti din redacţiile NBC, postul grupului MSNBC, sau de la CNN, şi-au anunţat pe reţelele de socializare demiterea din decembrie.

Vineri, la Vox Media, proprietara site-urilor Vox, The Verge, SBNation şi din 2019 a prestigioasei New York Magazine, angajaţii au primit acelaşi e-mail de la şeful lor, Jim Bankoff, în care anunţa „decizia dificilă de a reduce aproximativ 7% din personalul nostru din toate departamentele”, „din cauza unui mediu economic dificil” .

Angajaţii în cauză, aproximativ 130 din 1.900, au fost anunţaţi printr-un al doilea mesaj „în decurs de 15 minute”, potrivit acestui e-mail. Mai mulţi dintre ei şi-au mărturisit pe reţelele de socializare furia sau consternarea, precum Meghan McCarron, jurnalistă de „nouă ani şi jumătate” la site-ul Eater, şi concediată în timp ce este însărcinată în „37 de săptămâni”. Vox Media a răspuns către AFP că grupul a oferit „indemnizaţii de concediere”, inclusiv săptămâni suplimentare de compensare în cazul unui concediu parental iminent.

Dacă disponibilizările nu au încă anvengura planurilor sociale ale marilor grupuri precum Google (12.000 de locuri de muncă eliminate), presa americană este afectată şi de „scăderea veniturilor din publicitate şi încetinirea economiei”, a explicat pentru AFP Chris Roush, profesor de jurnalism şi decan al Şcolii de comunicare de la Universitatea Quinnipiac (Connecticut).

„Mulţi dintre ei au crescut şi s-au dezvoltat în speranţa de a-şi mări audienţa până la un anumit nivel. Acest lucru nu s-a întâmplat şi este puţin probabil să se întâmple, având în vedere contextul economic”, adaugă el.

Angajarea în redacţii a suferit un declin îndelungat în Statele Unite, scăzând de la 114.000 la 85.000 de jurnalişti între 2008 şi 2020, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetare Pew în 2021. Cu o scădere mai accentuată în presa locală.

Goldman Sachs pregăteşte cele mai mari concedieri de la criza financiară

„Jurnalismul a fost mult timp sub presiune şi o serie de companii par să creadă că acum este momentul potrivit pentru a-şi reduce costurile prin forţa de muncă”, a deplâns sindicatul Writers Guild of America East, care supraveghează sindicatele de la NBC şi MSNBC. În cadrul celor două mass-media, care nu au oferit un răspuns AFP, 75 de angajaţi au fost disponibilizaţi, potrivit presei americane.

Şi din partea The Washington Post ar putea urma un anunţ în acest sens, unde editorul Fred Ryan a avertizat la mijlocul lunii decembrie că reducerile de locuri de muncă vor avea loc în primul trimestru al anului 2023, reprezentând „un procent cu o singură cifră” din cei 2.500 de angajaţi, dar fără „reducere netă a personal.

Redacţia cotidianului, cumpărată în 2013 de Jeff Bezos, a fost anunţată în decembrie de închiderea suplimentului revistei de duminică, câştigător a două premii Pulitzer în 2008 şi 2010.

La CNN, totalul disponibilizărilor din decembrie ar fi ajuns la câteva sute de angajaţi conform presei americane (din peste 4.000), cifre neconfirmate de grup. A avut loc ca parte a unei reorganizări după fuziunea dintre WarnerMedia (CNN, HBO Max) şi Discovery, care a format gigantul media şi streaming Warner Bros. Discovery.

Lovitură puternică pentru angajații Amazon. Gigantul plănuiește concedieri în masă. Peste 18.000 de oameni își vor pierde locul de muncă

Asistând la frământările strategice, în aprilie, grupul a renunţat la serviciul de streaming plătit CNN+, la doar o lună de la lansare. Cu telespectatori şi abonaţi plătitori de cablu în scădere de ani de zile şi concurenţa din partea platformelor precum Netflix, „este o luptă constantă pentru ca aceste companii să reziste”, a declarat Naveen Sarma, director de media şi telecomunicaţii din SUA la S&P Global Ratings.

Pentru Chris Roush, CNN sau The Washington Post, „acestea nu vor dispărea, dar o companie mai mică va avea mai multe probleme, pentru că este mai mică şi nu la fel de stabilită ca un brand media”, explică el. El citează în special Buzzfeed, care şi-a concediat 12% dintre angajaţi în decembrie, sau Vice Media, al cărui director general, Nancy Dubuc, şi-a anunţat vineri angajaţii că ia în considerare vânzarea grupului.

Concedieri la Amazon, este redus personalul diviziei de drone, chiar într-un moment în care începe să efectueze livrări cu acestea

În 2013, fondatorul Amazon Jeff Bezos a apărut la emisiunea ”60 Minutes” de la CBS pentru a dezvălui un plan futurist pe care compania sa îl urmărea în secret, pentru a livra pachete cu drone în 30 de minute, relatează CNBC.

Concedieri şi la Amazon

O demonstraţie pre-înregistrată a arătat o ”octocopter” marca Amazon, care transporta un pachet mic de pe o bandă transportoare spre cer, apoi la casa unui client, aterizează fără probleme în curtea din spate, lăsând obiectul şi apoi plecând.

Val de concedieri la Vodafone. Compania dă afară sute de angajați pentru a reduce costurile

Bezos a prezis că o flotă de drone Amazon ar putea ieşi pe cer în cinci ani şi a spus: ”va fi foarte distractiv”.

Un deceniu mai târziu, Amazon începe în sfârşit să lanseze livrări de drone pe două pieţe mici, printr-un program numit Prime Air. Dar exact când începe în sfârşit să demareze, programul de drone se îndreaptă direct într-o economie dificilă şi eforturile pe scară largă ale CEO-ului Andy Jassy de reducere a costurilor.

CNBC a aflat că, în cadrul planului Amazon de a reduce 18.000 de locuri de muncă, cea mai mare reducere a numărului de angajaţi din istorie, Prime Air pierde un număr semnificativ de angajaţi.

Surse familiare cu problema, care au cerut să nu fie numite pentru confidenţialitate, au spus că au aflat miercuri despre reducerile de personal de la Prime Air, când doi directori seniori din Amazon au trimis e-mail-uri angajaţilor în care i-au anunţat că cei afectaţi de disponibilizări vor fi informaţi în curând.

O persoană şi-a dat seama ce se întâmplă când nu a mai putut accesa Slack. Angajaţii au fost concediaţi la mai multe sedii, inclusiv Seattle, unde are sediul Amazon.

Centrul de testare a dronei Amazon din Pendleton, Oregon, a fost lovit deosebit de puternic, jumătate din echipă fiind concediată, a scris un angajat al Prime Air într-o postare pe LinkedIn, pe care a şters-o ulterior.

Amazon a refuzat să spună câţi angajaţi ai Prime Air au fost disponibilizaţi, iar un purtător de cuvânt a indicat postarea de pe blog a lui Jassy de la începutul acestei luni, în care a anunţat reducerile de personal la nivel de companie.

Jassy a recurs la reducerea numărului de angajaţi ai Amazon, care a crescut masiv în timpul pandemiei de Covid-19, în timp ce caută modalităţi de a reduce cheltuielile în cadrul companiei.