Concedierile masive și închiderea fabricilor din România continuă să zguduie economia locală în 2025, pe fondul scăderii vânzărilor, reducerii exporturilor și dificultăților financiare. Începând din 2024, zeci de companii din industrii cheie, precum auto, textile, IT sau producția de mobilier, au operat disponibilizări colective, lăsând mii de angajați fără locuri de muncă, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Finanțelor anunță concedieri masive la stat: ”Bugetarii își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat’”
foto: concedieri
Industria auto, unul dintre pilonii economiei românești, resimte tranziția către producția de mașini electrice și scăderea comenzilor. Forvia, un producător global de componente auto, a anunțat zeci de mii de concedieri până în 2027, fără a detalia impactul asupra fabricilor sale din România. Alte companii, precum Schaeffler și fabricile locale de piese auto din Arad și Sibiu, au redus personalul semnificativ. În județul Olt, declinul industriei textile a dus la concedieri constante, reflectând o scădere drastică a exporturilor.
„Conform notificării primite de la compania SC Taparo SA Tărgu Lăpuş vor fi concediaţi 379 de salariaţi, activitatea principală a acestora fiind în domeniul fabricării de mobilă. În acest moment, nu deţinem date complete privind pregătirea profesională a persoanelor afectate”, a spus Mihaela Oana Oşanu, director executiv în cadrul AJOFM Maramureş, la solicitarea ZF.
Compania Taparo, producător de mobilier din Maramureș, a intrat în insolvență în 2024 și a anunțat concedierea a 379 de angajați, reprezentând peste 40% din personal. În sectorul alimentar, Lactalis a închis fabrica sa de lactate din Miercurea Ciuc, lăsând fără locuri de muncă 100 de angajați, în timp ce producția a fost redistribuită în alte unități.
„Angajații noștri au fost informați și vom acorda prioritate sprijinului lor în perioada următoare. În același timp, ne reconfirmăm angajamentele de investiții pe termen lung în piața din România, ca parte integrantă a strategiei noastre de afaceri”, a explicat Onur Barim, directorul general al Lactalis România, conform Romaniatv.ro.
În 2024, giganți IT precum Amazon, NTT Data și Gameloft au trecut la reducerea operațiunilor și a personalului din România. Amazon a închis divizia de servicii AI locale, afectând 400 de angajați, iar Gameloft și-a închis complet filiala din Cluj, concediind 136 de persoane.
Șantierul naval Damen din Mangalia a fost afectat de decizii administrative controversate, care au dus la concedierea a aproape 300 de angajați în decembrie 2024. Sindicatul Liber Navalistul a cerut intervenția autorităților pentru a salva locurile de muncă rămase.
„După o analiză atentă, am anunțat că analizăm opțiunea de a închide operațiunile AGI (Artificial General Intelligence – n.r.) Data Services din România. Am notificat deja angajații ale căror roluri ar putea fi afectate și ne angajăm să îi sprijinim pe parcursul tranziției”, a transmis Amazon consultantului de business Doru Șupeală, în noiembrie 2024.
Concedierile colective din noiembrie și decembrie 2024, care au afectat sute de angajați din județele Arad, Sibiu și Olt, indică o tendință alarmantă. În Arad, rata șomajului rămâne scăzută, dar semnele de declin economic sunt evidente, cu o scădere semnificativă a comenzilor pentru automobile electrice. În județul Sibiu, lipsa activității în fabrici de componente auto a dus la restructurări majore.
În timp ce industria IT și producția auto suferă din cauza tranzițiilor tehnologice și a scăderii cererii globale, sectorul confecțiilor textile și al producției alimentare sunt afectate de concurența acerbă și de costurile crescute.
„Este vorba despre o fabrică de componente auto. Concedierile au avut loc în urmă cu 3 luni. Motivul concedierilor a fost lipsa de activitate. Anul acesta nu avem intenții de concediere”, a declarat directorul ITM Sibiu, Stănilă Alexandru Marius, în luna ianuarie, pentru presa locală.
Criza din domeniul IT a ajuns şi în România, în 2024. Companiile care au concediat sute de angajați
Două companii mari din România au trecut la disponibilizări, în aprilie 2024. NTT Data România a renunţat la 2% din angajaţi iar Gameloft şi-a închis total filiala din Cluj, lucru care a dus la 136 de concedieri.
Gameloft este prezentă pe piaţa din România din 1999 şi mai deţine un studio de jocuri în Bucureşti.
„La nivel de companie trebuie să reevaluăm în mod constant capacităţile noastre de producţie. După o analiză atentă şi răspunzând condiţiilor unei piete în continuă schimbare, a devenit necesar să implementăm o reducere a forţei de muncă. Din păcate, acest lucru ne aduce în situaţia de a închide punctul nostru de lucru din Cluj şi de a ne despărţi de cei 136 de angajaţi.
Această decizie nu a fost una uşoară şi înţelegem impactul pe care îl are asupra angajaţilor afectaţi. Vom lucra alături de ei, de la caz la caz, pentru a găsi cea mai bună modalitate de a gestiona situaţia”, a transmis compania pentru presa din Cluj.
Te-ar mai putea interesa și: Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân