- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cu câți bani crede statul că poate trăi decent o familie cu doi copii în România. Suma estimată este derizorie

10 Oct, 19:24 • Bucătaru Gabriela
O familie de la oraș, formată din doi adulți și doi copii, poate trăi rezonabil cu 3.300 de lei pe lună, estimează o analiză a statului. Aceiași analiză arată că o familie cu doi adulți și doi copii ar putea trăi decent, la țară, cu aproximativ 2600 de lei.
Cu câți bani crede statul că poate trăi decent o familie cu doi copii în România. Suma estimată este derizorie

O analiză realizată de Comisia pentru Insolvență Nivel Central arată că o familie de la oraș, formată din doi adulți și doi copii, poate trăi decent cu 3.300 de lei pe lună.

Citește și Avertisment sumbru al Băncii Naționale. „Cât crește inflația nu putem să nu creștem dobânzile”

Statul român estimează că se poate trăi decent cu 11 lei pe zi pentru mâncare și 2 lei pe zi pentru diverse produse și servicii. Însă economiștii contrazic aceste estimări și avertizează că mai sunt și alte cheltuieli de luat în calcul, precum întreținere, costul locuinței și educație.

O familie poate avea un trai decent, în oraș, cu aproximativ 3300 de lei din care 1.400 de lei sunt cheltuiți  pe mâncare, 175 de lei  pe haine, 500 de lei pe facturi și 65 de lei pentru diverse produse și servicii, arată reperul de la care statul pornește în stabilirea multor politici publice.

”Fie că plătim o rată sau o chirie, dacă facem o medie din orașele României, la o familie cu doi copii plătim o rată de circa 2000 de lei lunar. Educația iar este foarte importantă și nu vorbim doar de educația formală care în general e gratuită în România, dar știm că sunt costuri asociate, copii fac activități sport, putem adăuga și aici 100 de lei pe lună”, a declarat analistul financiar Andrei Perianu, potrivit Digi24.

Potrivit aceeiași analize, o familie cu doi adulți și doi copii ar putea trăi decent, la țară, cu aproximativ 2600 de lei: 1000 de lei pe mâncare, 260 de pe haine și 326 de pe facturi. Însă realitatea contrazice totuși teoria.

”Mai ai și alte cheltuieli, copii necestă și cheltuieli de angajament, de viitor, de educație, nu uitați că o casă cu doi copii are nevoie și de alte lucruri. Doar pentru cheltuielile curente pare rezonabilă, dar dacă luăm în calcul traiul unei familii moderne care dorește să dea o șansă copiilor trebuie să ne gândim la toate lucrurile astea”, a declarat economistul Adrian Mitroi.

Citește și Ministrul Budăi anunță ce bani vor primi pensionarii, din 2023. Sunt 11 miliarde de lei în joc