- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Importurile Austriei de gaze rusești au explodat în ciuda embargoului economic impus de UE Rusiei

18 Sep, 14:23 • Andrei Alina
Importurile Austriei de gaze rusești au atins nivelurile de dinaintea războiului, depășind ajutorul acordat Ucrainei. Exportul către Austria reprezintă o sursă importantă de venit pentru regimul de la Kremlin, informează Euronews.
Importurile Austriei de gaze rusești au explodat în ciuda embargoului economic impus de UE Rusiei

Austria continuă să importe gaze „la capacitate maximă” din Rusia, în condițiile în care majoritatea țărilor europene au făcut eforturi pentru a-și reduce dependența de resursele energetice ale Moscovei, scrie Euronews.

Deși au existat scăderi în timpul verii trecute, Austria a revenit acum la nivelurile de import de dinainte de invazie. Înainte de instituirea, de către UE și țările occidentale, a embargoului economic asupra Rusiei, ca urmare a războiului declanșat în Ucraina, Moscova avea venituri de 600 de milioane de euro pe zi de pe urma exportului de gaze către țările europene.

Citește și: Marcel Ciolacu, atac dur la adresa Austriei: „Banii pătați de sânge pe care Austria în plătește Rusiei pentru fiecare factură pentru gazele rusești”

 

De ce nu renunță Austria la gazele rusești

Autoritatea austriacă de reglementare pentru industria energiei electrice și a gazelor naturale justifică această creștere prin faptul că importurile din Germania și Italia au scăzut în noiembrie și decembrie, în timp ce intrările din Rusia rămân constant ridicate.

Gazprom a redus drastic exporturile de gaze către Europa în această vară. Totuși, cel mai recent, 100% din cantitatea comandată a fost livrată din nou Austriei, după cum a anunțat la începutul lunii februarie șeful companiei energetice austriece (OMV), Alfred Stern.

Citește și: Eurobarometru: 86% dintre europeni consideră că depozitele de gaze ar trebui umplute pentru a evita riscul de penurie la iarnă

Austria a importat gaz din Rusia în valoare de 7 miliarde de euro de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, în februarie anul trecut, potrivit ministerului. În prezent, de la Viena se transferă mai mulți bani din Viena către Rusia pentru gaz decât suma totală a ajutoarelor cheltuite de Austria pentru Ucraina de la începutul războiului, informează sursa citată.