- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

MADR învestește în zona montană. Află cine se încadreză pentru pachetul de sprijin

12 Oct, 13:43 • Cornel Ghimeșan
Au fost emise trei Hotărâri de Guvern care permit acordarea unui pachet de sprijin pentru mai multe investiții în zona montană. MADR își propune ca programul de investiții să se deruleze până la finalul anului 2022.
MADR învestește în zona montană. Află cine se încadreză pentru pachetul de sprijin

Ministerul Agriculturii și Rezvoltării Rurale

(MADR) a anunțat printr-un comunicat de presă faptul că au fost adoptate trei Hotărâri de Guvern, prin care se creează cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investiţii ce vizează zona montană Potrivit sursei citate, cele trei programe de investiţii se vor derula până la sfârşitul anului 2022, plăţile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023, iar autoritatea responsabilă cu gestionarea schemelor este Agenţia Naţională a Zonei Montane, aflată în subordinea MADR.

MADR oferă un pachet de sprijin pentru investiții în zona montană

Astfel, Programul de investiţii MADR pentru înfiinţarea stânelor montane va avea alocat pentru acest an un buget de 34,640 milioane de lei. Beneficiari ai programului de investiţii pot fi: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, grupuri de producători, cooperative agricole, persoane juridice, persoane juridice care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industria alimentară.

Citește și: Fermierii își strigă nemulțumirile! „Am solicitat, am strigat, am cerut, nu știm ce se întâmplă, probabil că nu o să ne dea nimeni nimic”

În cadrul acestui program, beneficiarii eligibili trebuie să fie crescători de animale, să îşi desfăşoare activitatea în zona montană, să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a programului investiţiile prevăzute în Legea nr. 332/2018 cu modificările ulterioare, de aprobarea Programului de investiţii, şi să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziţie la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleaşi cheltuieli eligibile.

Al doilea program de investiţii se referă la înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană. În acest sens, bugetul alocat schemei este de 92 de milioane de lei, iar beneficiarii pot fi: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, grupuri de producători, cooperative agricole, persoane juridice, persoane juridice care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industrie alimentară, conform MADR.

Solicitanţii din acest program ar trebui să îndeplinească următoarele condiţii: să fie producători de lapte din zona montană, precum şi producători agricoli din zona montană, conform Legii nr. 296/2018 cu modificările ulterioare, de aprobare a Programului de investiţii; să îşi desfăşoare activitatea în zona montană; să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investiţii prevăzute în Legea de aprobare a Programului de investiţii; să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziţie la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleaşi cheltuieli eligibile.

MADR învestește în zona montană. Află cine se încadreză pentru pachetul de sprijin
MADR învestește în zona montană. Află cine se încadreză pentru pachetul de sprijin

Un al treilea program de investiţii aprobat de MADR vizează acordarea de finanţare pentru înfiinţarea centrelor de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană. Cu un buget pentru anul 2022 de 93 milioane de lei, programul se adresează persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, grupurilor de producători, cooperativelor agricole, persoanelor juridice şi persoanelor juridice care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industrie alimentară.

Beneficiarii eligibili în acest program trebuie să-şi desfăşoare activitatea în zona montană, să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investiţiile prevăzute în Legea de aprobare a Programului de investiţii, respectiv să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014-2020, inclusiv pe perioada de tranziţie la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleaşi cheltuieli eligibile, informează MADR.

Alte articole: Seceta a pârjolit peste 800.000 de hectare și a șters peste un miliard de euro din agricultură. Ce zic fermierii

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult