- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Românii din Marea Britanie, măcinați de inflația explozivă. Cât de mult s-au scumpit alimentele. Premieră după 46 de ani

06 Apr, 13:59 • Stefan Simion
Marea Britanie a ajuns într-o situație economică fără precedent în utimii 46 de ani. Prețurile au luat-o complet razna în statul în care trăiesc peste 1 milion de români. 
Românii din Marea Britanie, măcinați de inflația explozivă. Cât de mult s-au scumpit alimentele. Premieră după 46 de ani

Printarea la foc automat a banilor, în timpul pandemiei începe să-și producă efectele din ce în ce mai sever. Pe lângă această cauză s-a adăugat „criza energetică” și „criza din Ucraina”. Astfel, alimentele au ajuns să fie mai scumpe cu peste 40% în nici doi ani de zile.

Doar în ultimul an, prețurile băuturilor și alimentelor au ajuns să fie mai mari cu 18,2%, deci la cel mai ridicat nivel din 1977 până în prezent, potrivit Oficiului pentru Statistică Națională, citat de Just Food.

Rata anuală a produselor alimentare din februarie 2023 a fost de peste trei ori față de 5,5% în aceeași lună a anului trecut. ONS a indicat ca vinovată o creștere cu 18% a prețurilor legumelor, cea mai mare din februarie 2009.

 

Situație disperată pentru românii din Marea Britanie

 

SUA dă vina pe Rusia, pentru inflația explozivă: „Au existat rapoarte din mass-media despre penurie de salate și alte legume, din cauza vremii nefavorabile din sudul Europei și din Africa și a impactului prețurilor mai mari la energie electrică asupra produselor cultivate în afara sezonului în serele din Marea Britanie și nordul Europei”.

Karen Betts, CEO al organismului industrial din Regatul Unit, Federația pentru alimente și băuturi, a realizat o analiză dură: „Accelerarea de astăzi a inflației alimentelor și băuturilor la 18,2% va veni ca o veste dezamăgitoare pentru gospodării. Reflectă presiunea continuă și semnificativă la care se află sectorul alimentar și al băuturilor, în timp ce întreprinderile se confruntă cu creșterile persistente ale costurilor. O scădere a ratei principale a inflației din Marea Britanie și a prețurilor la alimente în ianuarie a stimulat optimismul că a fost atins un vârf. Costul alimentelor și al băuturilor răcoritoare a scăzut în acea lună pentru prima dată din mai 2021, în scădere față de rata de 16,8% din decembrie, care a fost și cea mai mare din 1977.

(…) ONS a spus că prețurile pentru toate bunurile măsurate prin indicele prețurilor de consum au crescut cu 10,4% în cele 12 luni până în februarie, față de 10,1% în ianuarie. Cu toate acestea, acesta este încă în afara vârfului din octombrie de 11,1%, un nivel nemaivăzut din 1981″.

Nicholas Hyett, analist de investiții la Wealth Club, a avertizat: „Speranța a fost că o scădere constantă a inflației va permite bancherilor centrali să uşureze creşterea ratelor. În schimb, o creștere a prețurilor la alimente, cu 18,2% și cea mai mare din 1977, și prețurile mai mari în restaurante și hoteluri, cu 12,1%, înseamnă că lupta împotriva inflației nu s-a încheiat încă”.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult