- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Românul bancher plătit cu peste un milion de lei la stat! Cine este Andrei Răzvan Micu

29 Mar, 20:18 • Cornel Ghimeșan
Cu o carieră în totalitate la stat, Andrei Răzvan Micu conduce din 2017 Compania de Asigurări a Eximbank - EximAsig, unde câștigă aproape un milion de lei. Află în rândurile următoare cine este românul.
Românul bancher plătit cu peste un milion de lei la stat! Cine este Andrei Răzvan Micu

Andrei Răzvan Micu, care și-a început studiile la o universitate care nu era acreditată la acel moment, a avut parte de o carieră la care mulți visează. Românul a reușit să treacă din administrația publică la băncile cu capital majoritar de sat.

Te-ar putea interesa și Afacerist britanic: Aduceti Loganul la noi. Ar fi un succes, in Marea Britanie nu gasesti masina noua cu 5.000 de euro

Deși studiile sale în economie se rezumă la un doctorat la Facultatea de Drept a ASE, în prezent, românul ocupă una dintre cele mai râvnite poziții în materie de companii cu capital de stat, și anume, director general al EximAsig.

Compania de Asigurare-Reasigurare Exim (CARE), al cărui acționar majoritar este banca de stat Exim – Banca Românească, fosta EximBank.

EximBank era o bancă specializată doar pe zona societăților comerciale, însă anul trecut, 2023, după ce a preluat banca cu capital privat Banca Românească, a devenit o bancă universală.

Aceeași bancă și-a lansat pe piață, încă din anul 2010, propria companie de asigurări, EximAsig.

Compania este specializată în asigurarea creditelor comerciale, ceea ce înseamnă că operează doar cu societățile comerciale, chiar dacă numele acesteia a apărut în scandalul cu falimentul Euroins, și propunerea ca statul să-și facă propria firmă de asigurări RCA.

Andrei Răzvan Micu este în fruntea campaniei de asigurări a EximBank din anul 2017, după ce în 2021 a fost pentru un nou mandat de director general, iar salariul pe care-l încasează în această funcție este unul uriaș.

Conform unei ultimei declarații de avere, depuse în octombrie 2023 pentru anul fiscal 2022, suma de 912.213 lei, ceea ce echivalează cu un salariu net lunar de 76.000 lei, adică peste 15.000 de euro.

Asta nu este tot, pentru că la această sumă se adaugă și o indemnizație de președinte al Consiliului de Administrație al EximBank, în valoare de 152.400 lei, deci asta înseamnă că Răzvan Micu primește anual de la compania cu capital de stat 1.064.613 ron, adică 88.717 lei lunar, ceea ce echivalează cu 18.000 de euro lunar.

Nu se știe dacă Răzvan Micu va rămâne în fruntea Consiliului de Administrație în continuare, mai ales pentru că EximBank a demarat procedurile pentru alegerea celor nouă noi administratori.

Candidații au termen până la începutul lunii aprilie să-și depună dosarele pentru pozițiile plătite cu 30.000 de euro anual.

Pentru cei ce nu știu, numărul membrilor CA-ului EximBank a fost crescut în 2022, atunci când Ministerul Finanțelor a spus că are nevoie de mai mulți administratori independenți.

Eximbank este oricum exceptată de la prevederile ordonanței privind guvernarea corporativă, în sensul că structura și componența CA-ului, procedura de selecție și salariile conducerii sunt stabilite prin HG la propunerea Ministerului Finanțelor.

Acest venit i-a permis directorului EximAsig să obțină în 2023 un credit uriaș, de 1.280.719 ron, de la una din marile bănci comerciale de pe piața din România, potrivit Fanatik.ro.

Cine este Răzvan Micu

Răzvan Micu și-a început studiile la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, unde și-a luat licența în drept în anul 2021. Universitatea din Târgu-Jiu a fost înființată în anul 1992, după ce, în anii 1970, aici fuseseră înființate două secții, construcții și inginerie, ale Universității din Craiova.

Este de notat faptul că în anul 1997, an în care Răzvan Micu își începe studiile de licență, Facultatea de Științe Juridice a universității nu era acreditată, fiind abia înființată în acel an.

Această acreditare avea să o obțină abia în anul 2000, prin H.G. nr. 696/17 august 2000.

Cu diploma de jurist în mână, actualul director al ExismAsig a ajuns să fie angajat consilier juridic la Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor de Reconstrucție a Zonelor Miniere, cu sediul în Capitală.

Acesta avea să stea decât doi ani, pentru că în 2003 avea să fie angajat direct consilier pe integrare europeană, figurând pe statele Ministerului Integrării Europene, dar delegat la cancelaria primului ministru, Călin Popescu Tăriceanu.

În același an 2003, Răzvan Micu începe studiile de master la SNSPA, cu o temă de cercetare pe industria de apărare europeană.

În CV-ul lui Răzvan Micu nu apar studii doctorale în anul 2007, așa că este posibil ca dizertația de master să fi fost elaborată sub îndrumarea fostului lider liberal.

După studiile de master și cei doi ani și jumătate petrecuți la cancelaria primului ministru, urmează cursurile la Colegiul Național de Apărare și Institutul Diplomatic Român, două instituții de învățământ atotprezente în CV-urile elitei de la București.

După cursurile respective și cele de la Institutul Național de Administrație, cariera lui Răzvan Micu a luat o întorsătură extrem de bună. Atunci a fost numit direct vicepreședinte al ANRP, unde nu stă decât șase luni, iar apoi este numit consilier personal al ministrului finanțelor de la acea dată, PDL-istul Gheorghe Ialomițeanu.

Citește și Țara în care salariul minim se majorează cu 50 de euro, până la 830 de euro. Este a patra majorare din ultimii cinci ani

Dec, dacă lipsa studiilor în economie nu l-a împiedicat să ajungă consilierul ministrului finanțelor, în 2011 BNR s-a opus, exact pe acest motiv, numirii acestuia în funcția de vicepreședinte al altei bănci cu capital de stat, CEC.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult