Adevarata Romanie traieste in Evul Mediu! Milioane de romani, la lumanare si cu WC-ul in curte

22 Jul, 00:07 • razvan.codorean
Mai mult de 10 milioane de romani nu beneficiaza de canalizare si apa potabila, iar in peste 2.300 de localitati se traieste inca la lumina lumanarii, potrivit datelor oficiale. Autoritatile fac planuri pentru “dezvoltarea regionala”, in timp ce adevarata Romanie se zbate intr-o saracie lucie, care potrivit estimarilor analistilor straini, se va adanci in urmatorii ani.
Adevarata Romanie traieste in Evul Mediu! Milioane de romani, la lumanare si cu WC-ul in curte

Ministerul Educatiei a lansat, recent, un proiect pilot prin care vrea sa doteze elevii din mediul rural cu tablete. O idee in trend, care insa nu tine seama de cateva aspecte esentitale – marea majoritate a scolilor din mediul rural abia daca au energie electrica, ce sa mai vorbim de internet. In plus, cele mai multe inca au wc-ul in curte.

Este doar un singur exemplu privind modul in care autoritatile percep realitatea din Romania. O tara impartita in doua – cea urbana, civilizata, si Romania rurala – ramasa, din multe puncte de vedere, cu adevarat in Evul Mediu.

Dovada datele de la Institutul National de Statistica care arata ca, in prezent, numai 44,2% din populatia tarii (9,4 milioane locuitori) este conectata la sistemul de canalizare, are apa potabila. Procentul scade chiar la 40% in cazul locuintelor a caror apa este epurata. La restul se varsa direct in rauri si lacuri.

Restul populatie traieste inca cu apa din fantana si cu WC-ul in curte.

[b]Stiati ca Edison a inventat becul in 1879?[/b]

In secolul al XXI-lea, la peste 130 de ani
de la inventarea becului, milioane de mii de romani traiesc inca in afara
civilizatiei, iar a face lumina inseamna pentru ei a aprinde o lumanare.

Potrivit datelor Electrica, doar in zonele deservite de operatorul de stat
(Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud, adica 18 judete) sunt in
prezent neelectrificate 61.263 de gospodarii, amplasate in 1.167 de localitati.

Cele mai multe case, adica 30.694, sunt in 1.013 localitati rurale partial
neelectrificate. 29.040 de locuinte se afla in 96 de localitati urbane care
necesita extinderi, iar 1.529 de gospodarii sunt in 58 de localitati total
neelectrificate. 

La nivel national sunt aproape 2.300 de localitati total sau partial
electrificate. Asta inseamna in jur de 100 de mii de familii care inca traiesc
la lumina lumanarii. 

Racordarea la sistemul de electrificare va mai dura inca cel putin cinci ani. Autoritatile
dau vina pe lipsa banilor din bugetul de stat, iar companiile energetice spun ca
investitiile in electrificare se recupereaza in sute de ani.

Nici cu strazile asfaltate, atentie – din localitatile urbane, nu stam mai bine. Datele INS arata ca numai 63,3% din totalul infrastructurii din Romania era modernizata in 2012 (17.933 km).

Restul de peste 10.000 de kilometri sunt inca la nivelul de strazi pietruite.

[b] Ce surprize ne rezerva viitorul?[/b]

Extinderea retelelor de drumuri, alimentare cu apa, canalizare si energie electrica a fost trecuta, din ’90 pana azi, in toate programele de guvernare. Politicienii ne-au promis ca o vom duce mai bine, ca se vor aloca bani de investitii etc.

S-au facut cativa pasi, insa nu la nivelul asteptarilor. Invariabil, autoritatile au justificat lipsa banilor, austeritatea.

Ce se va intampla in viitor? Dincolo de planurile pe hartie, realitatea se anunta destul de sumbra, daca este sa privim din prisma expertilor straini.
[img=4183][/img]

Desi autoritatile romane prevad un avans economic puternic in urmatorii ani, analistii sunt sceptici si estimeaza ca vom ramane cea mai saraca tara din UE in urmatorii 15 ani. Unii cred ca ne paste si foametea.

Japonezii de la Nomura sunt printre cei mai pesimisti analisti din lume in privinta Romaniei.
[url=http://www.nomura.com/europe/resources/pdf/080910.pdf]Potrivit unui raport al acestora[/url], suntem tara europeana cu cel mai mare risc de foamete.

Analistii ne clasau pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor. Pe primul loc se afla Bangladesh, urmat de Maroc, Algeria, Nigeria si Liban. Vecinii nostri de la Sud de Dunare, bulgarii, se afla pe locul 19. 

Studiul Nomura ia in calcul procentul cheltuielilor populatiei cu alimentele (49,4% – in cazul Romaniei), PIB-ul pe cap de locuitor (9300 de dolari) si importul net de alimente (1,1% din PIB).

Un alt studiu, realizat de Llewellyn Consulting, arata ca Romania va inregistra, pana in 2025, cel mai scazut produs intern brut pe cap de locuitor din Uniunea Europeana (UE)

Analistii estimeaza ca PIB-ul/cap de locuitor al Romaniei, indicator ce masoara bunastarea, va fi depasit net de cel inregistrat, spre exemplu, de Bulgaria, Serbia, dar si Belarus si Kazahstan. 

Vestea buna este ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei va creste semnificativ mai repede decat majoritatea tarilor Uniunii Europene. In 2025, PIB-ul/ locuitor va atinge 60% din media pe Uniunea Europeana fata de aproape 40% in prezent.

Cehia, Slovacia si Polonia sunt primele tari est europene care vor atinge nivelul mediu de trai din Uniunea Europeana pana in 2025.