Afacere ridicata de locotenenti de-ai lui Patriciu, amenintata cu insolventa de dezvoltatorul Kaufland

29 Aug, 13:50 • traian.badulescu
O firma din grupul imobiliar ceh Intercora, care dezvolta magazinele retailerului german Kaufland din Romania, cere insolventa unei retele de benzinarii, lansata de 4 fosti manageri ai Rompetrol in urma cu 4 ani.
Afacere ridicata de locotenenti de-ai lui Patriciu, amenintata cu insolventa de dezvoltatorul Kaufland

Compania Intercora Property solicita
insolventa Bioromoil Automatic Stations, potrivit unui dosar
inregistrat vineri la Tribunalul Bucuresti.

Firma din grupul Bioromoil este cea
care a lansat in 2010 reteaua AutoMat de benzinarii complet
automatizate. Proprietarii isi propuneau atunci construirea a 100 de
astfel de statii in trei ani, adica atingerea unei cote de 3% din
piata Romaniei, dupa investitii de 25 de milioane de euro.

Totodata compania isi propunea
extinderea incepand cu anul 2011 si pe pietele din Bulgaria si
Republica Moldova, unde viza deschiderea a 40, respectiv 10
benzinarii.

Pana la jumatatea lui 2011, Bioromoil deschisese 11 astfel de statii, in centre co­merciale din Turnu Severin, Slatina, Targu-Jiu, Craiova, Braila, Galati, Focsani, Bacau, Iasi, Suceava si Sibiu. 

Afacerea a fost pusa pe picioare de patru fosti
manageri care au lucrat la Rompetrol in perioada cand inca era detinut de Dinu Patriciu. Cel care a fost numit director general, Laurentiu Argesanu, a plecat din companie dupa 2 ani si 9 luni, iar acum lucreaza din nou pentru Rompetrol.

Inca din 2011, grupul Bioromoil detinut de omul de afaceri Vladislav Chetrar a inceput sa amane din planuri, incepand cu proiectul privind lansarea de benzinarii automate in Republica Moldova, potrivit
adevarul.ro.

In primavara acestui an, lantul de benzinarii AutoMat, operat de firma Bioromoil Automatic Stations, a fost achizitionat in cadrul unei licitatii de catre compania Comision Trade din Braila pentru mai mult de 2 milioane de euro, oferta financiara care a depasit pretul avansat de compania azera SOCAR, au declarat surse din piata petroliera.

Licitatia a fost organizata ca urmare a cererii de executare silita formulata de Bancpost pentru o creanta de 2 milioane de euro si 2 milioane de lei, inclusiv dobanzi si penalitati. 

Lantul ajunsese la momentul vanzarii la 17 benzinarii fara personal de servire. Investitia realizata pana atunci depasea cu cateva milioane de euro pretul obtinut prin executare silita, care nu acopera integral nici creditul de la Bancpost. 

Firma Bioromoil, detinuta de Vladilslav Chetrar, a intrat in insolventa in toamna anului 2012, dupa ce ANAF a calculat datorii suplimentare de peste 20 de milioane de euro privind comercializarea de biodisel din Canada, care ar fi provenit, potrivit OLAF, din SUA si erau supuse regimului de taxare antidumping. 

In cadrul acelui control, Vama a stabilit pentru mai multe companii petroliere, printre care Rompetrol si OMV, sume de plata care au totalizat peste 50 de milioane de euro.

Grupul Intercora, cu sediul in Cehia,
este activ pe piata locala din 2006. Intercora este cel mai important
dezvoltator de pe piata locala al grupului german
Kaufland, pentru care a ridicat pana la inceputul anului trecut 59
dintre cele 83 de magazine ale retailerului, si a realizat totodata
13 parcuri comerciale de di­men­siuni mai mici, inchiriate
catre retaileri precum Lidl, Takko, Deichmann sau C&A, potrivit
unui articol de la acea data din avocatura.com.

In prezent, reteaua Kaufland a ajuns la 95 de magazine in Romania. Reprezentantii companiei Intercora Property nu au dorit sa comenteze pe acest subiect.

Pe langa firma din grupul Intercora, si Braila Promenada Mall SRL cere insolventa companiei Bioromoil Automatic Stations, potrivit unui dosar inregistrat pe 17 aprilie la Tribunalul Bucuresti.