„In contextul in care marii producatori de carne de pui din Romania sunt decapitalizati, lucreaza deja cu marje foarte mici, iar acest sector atinge performante similare tarilor din UE, deci nu poate opera reduceri de costuri semnificative, retragerea subventiei va genera inevitabil scumpirea carnii de pui cu 25% incepand cu anul viitor”, se arata in comunicatul Agricola Bacau.
Reprezentantii companiei au precizat ca aceasta subventie „acopera o parte din costuri si isi gaseste reflectarea in pretul la raft al carnii de pui, deci este o forma de protectie sociala”.
„Eliminarea subventiei la carnea de pasare, de 1,6 lei/cap, la care se adauga eliminarea subventiei la valoarea creditului pe ciclu de productie, de 30%, genereaza ca efect o crestere cu aproximativ 25% a pretului de productie in conditiile erodarii marginilor (profitului net) producatorilor la limita”, au adaugat reprezentantii Agricola.
Ei precizeaza ca, inca din primele zile ale anului 2009, anticipand efectele crizei economice, producatorii din industria carnii au procedat la masuri drastice de reducere a costurilor, la eficientizarea activitatii prin reorganizare, chiar si la reducerea fortei de munca.
„Prin urmare, nu exista solutii de reducere a costurilor si singura solutie de compensare a influentei financiare provocate de retragerea subventiilor o reprezinta cresterea pretului la raft cu aproximativ 25%”, a declarat Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau.
Desi in anul 2009 piata carnii de pui a inregistrat o usoara crestere in volum, in comparatie cu 2008, pretul mediu pe kilogramul de carne are un trend usor descrescator in ultimele luni.
O treime din volumul vanzarilor in comertul modern (conturile internationale si marile retele de magazine) este reprezentat doar de carcasa de pui, ceea ce insemna ca exista o tendinta de orientare a consumatorilor catre produse mai ieftine – tendinta fireasca in contextul scaderii accentuate a puterii de cumparare a populatiei ca efect al crizei economice accentuate.
Prin urmare, o crestere a pretului la raft cu 25% in 2010 va avea probabil consecinte sociale si economice negative mai accentuate chiar decat efectele pe care criza economica le-a generat pe parcursul acestui an.
Printre consecintele cresterii pretului la carnea de pui se numara scaderea consumului de carne de pui si scaderea vanzarilor de produse avicole romanesti.
Acest lucru va genera in mod implicit o crestere a importurilor in special de produse percepute drept secundare in tarile UE – pulpele de pui congelate – si care va constitui principala cauza a falimentului multor companii din industria autohtona si a importului de somaj, avertizeaza Agricola.
„Agricola Bacau sustine necesitatea gasirii unor solutii alternative la subventiile ce vor fi eliminate incepand cu 1 ianuarie 2010. In acelasi timp, facem apel la toti partenerii de afaceri: furnizori, finantatori si, mai ales, distribuitori sa gaseasca intelegere pentru situatia dificila pe care o traverseaza industria noastra si sa sporeasca efortul de a gestiona eficient aceasta situatie”, a spus Grigore Horoi.
„Insistam pe implicarea tuturor factorilor decizionali, inclusiv a celor guvernamentali, pentru a identifica cele mai potrivite solutii dedicate unei industrii in care s-a investit mult si care a atins un nivel inalt de performanta”, a concluzionat presedintele Agricola Bacau.