„Viitorul este biologic”, proclama un autocolant in biroul lui Aurel Petrus (49 de ani), agricultor din satul Stefan cel Mare, situat la 100 de kilometri est de Bucuresti, unul dintre pionierii agriculturii biologice in tara, scrie Mediafax, citand AFP.
„Am inceput in 2000. In prezent supraveghez culturile de pe 1.300 de hectare de grau, porumb, floarea soarelui, soia, plante medicinale, hamei si lucerna”, a explicat acesta. Iar afacerile merg bine, 2 milioane de lei este cifra de afaceri pe 2008 (circa 500.000 de euro) si este profitabil.
Cea mai mare parte a recoltei este exportata catre Germania si Austria, pentru ca in Romania nu exista uzine certificate pentru prelucrare.
Petrus are in arenda terenurile a peste 500 de persoane pe care le plateste in bani sau cu o parte din recolte si are 18 angajati permanenti si numerosi muncitori sezonieri.
„Plivitul se face manual. Agricultura biologica necesita mai multi angajati”, precizeaza acesta.
„In timpul lui Ceausescu, fermele de stat aveau acces la pesticide, dar nu existau suficienti bani pentru cooperativele satesti. Pe de o parte, asta ne-a ajutat pentru ca pamantul nu a fost tratat chimic de-a lungul anilor”, explica el.
Anul acesta, 240.000 de hectare vor fi destinate culturilor biologice in Romania, potrivit Ministerului Agriculturii. Peste 4.000 de fermieri inregistrati in 2008 au produs 261.000 de tone de produse bio.
In Polonia, suprafetele cultivate bio au crescut cu 60%, ajungand la 470.000 de hectare, crestere care se explica partial prin subventiile europene mai mari pentru acest sector.
Agricultorii romani nu beneficiaza insa de acest ajutor intrucat ministerul lor nu a stabilit un mecanism pentru a le atribui care sa multumeasca Bruxelles-ul.
„Guvernul roman nu este cu adevarat interesat de agricultura biologica, iar publicul prefera in continuare sa plateasca cat mai putin posibil pentru alimente”, precizeaza Petrus, care produce paine bio.
Mariana si Mihai Huzu s-au lansat in agricultura bio anul acesta. Pe parcela din jurul casei, situata in satul Plevna, (la 60 de kilometri de Bucuresti), ei cultiva mai multe tipuri de legume.
Societatea Ecolife Bio, infiintata de francezi, asigura distributia produselor acestora la supermarketuri, dar si la particulari care vin si cumpara direct legume de doua ori pe saptamana de la depozitul din Bucuresti.
„Avem in prezent circa 100 de clienti fideli, medici, familii cu copii care sunt constiente de importanta alimentatiei bio”, a declarat Gilles Caillaud, director al Ecolife Bio, dar „exista o lupta acerba cu supermarketurile”.