- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Agricultura, noul real estate? Bancile incep sa isi reorienteze creditele

08 Mar, 00:01 • marian.rujoiu
Scumpirea alimentelor cu pana la 40% in ultimul an, precum si estimarile recente ale FMI, care arata ca preturile s-ar putea mentine sau chiar ar putea creste, fac din sectorul agricol un domeniu tot mai vanat de banci. Acestea nu mai obtin profiturile de altadata, umflate din sectoare precum retail sau real estate-ul.
Agricultura, noul real estate? Bancile incep sa isi reorienteze creditele

In plus, pe fondul scumpirii alimentelor, din ce in ce mai multi specialisti iau in calcul o posibila criza alimentara.

Astfel, bancile din tara noastra au inceput sa vada in agricultura, ramura ocolita pana acum din cauza riscului crescut, o oportunitate rentabila, mai ales ca potentialul Romaniei este din ce in ce mai des invocat.

Bancherii se grabesc sa lanseze produse de creditare specifice, in ciuda faptului ca insusi ministrul Valeriu Tabara a afirmat, luni, ca agricultura este sectorul cel mai riscant din intregul domeniu economic.

Referitor la prognozele pentru anul agricol 2010-2011, Alexandru Bude, directorul stiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea, a declarat pentru Dailybusiness.ro ca in ciuda iernii prelungite si a temperaturilor scazute pentru aceasta perioada, nu se inregistreaza probleme ale culturilor agricole.

„Deocamdata, nu exista factori de risc major”, a spus Bude.

Minea, Romalimenta: Preturile alimentelor depind de speculatori

Pe de alta parte, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a declarat pentru Dailybusiness.ro ca alimentele nu se vor mai scumpi, iar situatia actuala este cauzata de speculatori.

Si asta pentru ca, sustine Minea, ei s-au reorientat, trecand de la speculatiile din piata imobiliara si bancara, la cea agricola.

Reprezentantul Romalimenta a adaugat ca speculatorii, printre care marile fonduri de investitii, au cumparat de pe piata cantitati mari de cereale, cafea, cacao sau zahar, facandu-si stocuri uriase, ceea ce a dus la majorarea preturilor pe pietele internationale.

Minea a precizat insa ca acest lucru nu va mai dura mult, iar recolta din viitoarea productie va avea rolul sa scada preturile.

Pe langa atentionarea referitoare la cresterea preturilor alimentelor, venita din partea Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale, si Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura, a declarat recent ca preturile pentru produsele agro-alimentare din Romania vor ramane ridicate.

„Cresterea preturilor la alimente in Romania este determinata atat de contextul international, cat si de problemele din lantul alimentar”, a spus acesta.

Comisarul european a aratat ca preturile cresc si la nivel global, fiind vorba de o crestere structurala, iar cererea este mai mare decat oferta.

Ciolos a adaugat ca sunt si probleme care tin de informatiile din piata sau decizii luate de mari producatori, precum Rusia sau Ucraina, iar toate aceste lucruri au impact asupra preturilor.

Creditele agricole, 17% din totalul imprumuturilor de la CEC Bank

In ceea ce priveste reorientarea bancilor, de la imobiliare si retail, catre agricultura, daca pana acum doar CEC-ul era cel care sprijinea aceasta ramura, acum tot mai multe banci lanseaza produse specifice.

Astfel, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, declara recent ca pe acest tip de produs, destinat agriculturii, concurenta a devenit una serioasa, dar institutia pe care o conduce ramane fruntasa in acordarea creditelor in acest sector.

Numai pe parcursul anului trecut, din totalul creditelor noi acordate de CEC, cele pentru agricultori au reprezentat 772 de milioane de lei, echivalentul a 45,74% din totalul acestora.

Totodata, acestea au reprezentat 17% din totalul portofoliului de credite ale institutiei bancare.

Pe de alta parte, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, a declarat luni ca de la inceputul mandatului sau, s-au facut pasi importanti in ceea ce priveste relatia dintre banci si agricultori, accesul dificil la finantare reprezentant una dintre cele mai mari probleme pentru acest sector.

„Numai intr-un sistem bazat pe astfel de parteneriate, agricultura poate sa se dezvolte”, a afirmat Tabara, adaugand ca actuala criza din agricultura romaneasca este cauzata de lipsa de colaborare intre banci, producatori, procesatori si distribuitori, iar orice investitie orientata catre agricultura, va aduce un profit real.

Rekkers, BT: Arabia are petrol, Romania are agricultura

In aceste conditii, si Banca Transilvania a lansat, luni, creditul pentru acoperirea cheltuielilor de infiintare sau de intretinere a culturilor vegetale.

Produsul are rolul de a „contribui la revigorarea activitatii de creditare”, au spus reprezentantii institutiei bancare.

„Credem in cresterea agriculturii, o zona cu potential ridicat. Asa cum Arabia are petrol, Romania are agricultura”,a spus Robert Rekkers, directorul general al BT.

Daca pana acum, agricultorii erau nevoiti sa astepte saptamani bune pana la accesarea unui astfel de credit, bancile au scurtat perioada de acordare pana la cateva zile.

Robert Rekkers a mai spus ca un astfel de credit poate fi acordat in maximum cinci zile, de la depunerea solicitarii.

Procedurile se deruleaza atat de rapid datorita in special garantiilor date de Fondul National de Garantare a Creditului Rural (FNGCR), care preiau pana la 80% din riscuri.

Veronica Toncea, directorul general al Fondului, a declarat, luni, ca prin garantiile acordate de FNGCR, agricultura devine atractiva pentru sistemul bancar.

Ea a dat asigurari ca astfel de parteneriate se vor inmulti in perioada urmatoare, pentru ca bancile sunt din ce in ce mai interesate de acest sector.

„In 2010, Fondul a acordat fermierilor garantii pentru accesarea creditelor in valoare de 270 milioane de euro si ne propunem sa crestem volumul”, a spus Toncea.