- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Avantaj pentru brokeri: Clientii s-au grabit la credite ca sa evite regulamentul BNR

07 Dec, 00:05 • adrian.mihaltianu
Afacerile brokerilor de credite au accelerat usor in aceasta toamna. Cum au reusit acestia sa atraga mai multi clienti? Prin ofertele bancilor partenere, dar si prin impulsul pe care l-a dat noul regulament al BNR, care a facut ca romanii sa ia mai repede unele imprumuturi, de teama ca dupa noile norme nu vor mai putea accesa sumele dorite.
Avantaj pentru brokeri: Clientii s-au grabit la credite ca sa evite regulamentul BNR

De asemenea, in acest an s-a observat si o crestere a valorii medii a creditelor accesate prin intermediul brokerilor.

„Ultimul trimestru a fost marcat de publicarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei, care a condus la o crestere a numarului de aplicatii noi. In acelasi timp am avut promotii si campanii successive de la bancile partenere astfel incat oferta a fost si diversificata si atractiva atat pe segmentul creditelor noi cat si a creditelor de refinantare”, a declarat Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance.

Anterior, Bidian precizat, intr-un [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cine-mai-ia-credite-dupa-ce-intra-in-vigoare-noul-regulament-bnr-69275/]interviu acordat DailyBusiness.ro[/url], ca in luna septembrie, dupa ce BNR a anuntat ca va
introduce un nou regulament de creditare pe piata bancara, numarul
clientilor Kiwi Finance a crescut.

„Avem o crestere de cereri. In
primul rand clientii nehotarati s-au hotarat sa ia un credit, pentru ca
nehotararea, de trei ani incoace este o caracteristica a pietei. Apoi a
crescut numarul de cereri noi ale clientilor care aveau un plan de
achizitie mai indepartat si s-au hotarat sa profite de conditiile
actuale, care sunt foarte bune atat ca nivel de dobanzi cat si ca sume
accesibile. Toate acestea au dus la o crestere”, a spus in interviu reprezentantul
Kiwi Finance.

La randul sau, Mihaela Vasile, managing partner in cadrul Safety Credit, a spus ca trendul a fost usor crescator in aceasta toamna, comparativ cu septembrie – octombrie 2010, inregistrandu-se o crestere de circa 5% a soldului creditelor acordate persoanelor fizice.

Cu toate astea, cererea pentru creditele Prima Casa au scazut.

„In ultimele 3 luni am simtit o usoara scadere a creditelor Prima Casa, dar in acelasi timp o crestere a creditelor ipotecare standard, precum si a valorii medii a acestor credite”, a precizat Liviu Andrei, directorul  executiv al Alliance Finance Broker.

Liviu Andrei a subliniat ca valoarea medie a creditelor de nevoi personale a urcat de la echivalentul a 6.000 de euro in 2010, la 8.700 de euro in 2011. „La creditele ipotecare cresterea este mult mai insemnata: 95.000 de euro in prezent, fata de 55.000 de euro in 2010”, a adaugat el.

La randul sau, Anca Bidian de la Kiwi Finance a declarat ca valoarea medie a creditului ipotecar a crescut cu 23% in acest an, de la 41.859 de euro in 2010 la 51.585 de euro in 2011, in timp ce valoarea medie a creditului de nevoi personale a scazut cu 15%, de la 7.527 de euro la 6.373 de euro in 2011.

[b]Imprumuturi in lei sau euro?[/b]

Daca imprumuturile in euro au ramas preferate de cei care acceseaza un credit cu ipoteca, cele in lei sunt luate pentru creditele de nevoi personale.

„Majoritatea covarsitoare a creditelor garantate (cu ipoteca) sunt in euro, iar la cele de nevoi personale raportul se inverseaza”, a spus Liviu Andrei.

De asemenea, Bidian a precizat ca peste 90% din creditele negarantate sunt in lei in timp ce creditele garantate cu ipoteca sunt in continuare aproape exclusiv in moneda europeana. Anul acesta, 81% din portofoliul Kiwi Finance sunt credite garantate cu ipoteca, in timp ce creditele de nevoi personale fara garantii imobiliare reprezinta 19%.

Mihaela Vasile a mentionat ca, in cadrul Safety Credit, soldului creditelor in lei a scazut cu 4% in aceasta toamna, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce soldul imprumuturilor in euro a urcat cu circa 5%. Ea a adaugat ca „in continuare creditele de nevoi personale reprezinta circa 60% in total credite acordate persoanelor fizice”.

In cazul Alliance Finance Broker, la fel ca pe tot parcursul acestui an, cele mai solicitate credite in aceasta toamna au fost cele garantate, aceasta fiind si politica societatii, de a se axa pe clienti premium, care solicita credite garantate.

Creditele pentru firme si populatie au scazut in octombrie cu 0,2% fata de septembrie, dar [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/creditele-pentru-firme-si-populatie-au-scazut-in-octombrie-cu-0-2-la-221-mld-lei-71070/]au crescut cu 6,9% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut[/url], la 221 miliarde de lei, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In octombrie, creditul in lei a crescut cu 0,1% (-0,6% in termeni reali) fata de septembrie si cu 4,2% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, la 80,7 miliarde de lei, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 0,3% (exprimat in euro a crescut cu 0,4%) raportat la luna anterioara si a crescut cu 8,5% fata de octombrie 2010 (exprimat in euro s-a majorat cu 7%), la 140,3 miliarde de lei.

De asemenea, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/restantele-la-credite-au-crescut-in-octombrie-la-21-31-mld-lei-71130/]restantele romanilor s-au majorat in octombrie[/url].

Restantele la credite ale populatiei si firmelor au crescut in octombrie cu 3,1% (646,3 milioane lei) fata de luna precedenta, pana la 21,31 miliarde de lei, conform BNR.

Astfel, ponderea restantelor in soldul total de credite a crescut de la 9,25% in septembrie, la 9,55% in octombrie. La sfarsitul anului trecut, ponderea restantelor in totalul imprumuturilor era de 7,7%.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei
(BNR) a aprobat in sedinta din data de 28 octombrie  [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/de-ce-a-lasat-bnr-garda-jos-fara-schimbari-bruste-pe-piata-creditarii-70158/]Regulamentul
privind creditele destinate persoanelor fizice[/url]. Restrictiile vizeaza in
special creditul de consum in valuta, nu si imprumuturile ipotecare in moneda
straina.